«Ho, ho, ho — for en julegave!»

  Foto: Tegning: Trond Sandnes

Det er slik byer bygges

Sjefredaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet
kommentar

Ho, ho, ho — hvor befriende herlig er det ikke med mennesker som tør å tenke utenfor boksen, utfordre alle vedtatte sannheter, ta begrepet galskap til stadig nye høyder — og faktisk skape noe?

Frank Otto Berntzen slutter aldri å overraske. Han overrasket alle da han hentet verdenskjente artister til ei badestrand nesten på Nordpolen — Sørvika nord i Lenvik — og arrangerte «Midnight Sun Rock» med 3.000 tilskuere og håvet inn så mye kontanter at han måtte sende folk med ryggekk på moped rundt på festivalområdet for å samle inn penger.

Minst like mange ble overrasket da han smekket opp det gamle Cirkus Berny-teltet på Heimlymyra og arrangerte «Rocktober» så det ljomet ut over Solbergfjorden. Og han sjokkerte «det etablerte» Finnsnes da han åpnet brun pub, legendariske Otto’s, i den gamle Barnegarderoben på Finnsnes.

Og slik har han turet fram. Han åpnet hotell der det før var skobutikk og lensmannskontor, han trente fotballlagene på begge sider av brua til de store høyder og dype daler — og han dukket plutselig opp som hovedtrener for Avaldsnes-damene i cupfinalen i 2015. Det færre vet er at han har en fortid som tryllekunstner — «El Franco», som blant annet opptrådte på eldrehjem med signaturnummeret «å slå vann i en avis og trylle bort vannet».

Nå tryller han igjen. Og overrasker og sjokkerer. Planene han lanserte rett før jul — ikke bare for Otto’s-bygget, men for hele området fra torget til Valen og havet — er noe av det mest spektakulære vi har sett. Han vil bygge et «mulitfunksjonsbygg» til 200 millioner kroner der Otto`s er i dag, med musikk, kultur, hotell, spa og leiligheter. Men det «frekkeste» av alt er at han har latt super-arkitekten Niels Torp utfolde seg i hele byens «indrefilèt», også på arealer slett ikke Frank Berntzen eier. Det er spenstig — og det vitner om å ha sjel for hele byen, ikke bare egen lekegrind.

Selvsagt blir ikke «nye» Finnsnes akkurat som Niels Torp har sett det for seg på sine eventyrlige animasjoner og tegninger. Han er kjent for å ha designet Aker Brygge, Tjuvholmen, Oslo Lufthavn og The Edge i Tromsø. Men bare det å tenke disse tankene, og la en som Niels Torp få leke seg, er så herlig galskap at det bør få flere til å sperre øynene opp og bli entusiastike, og færre til å riste på hodet og spy ut de vanlige anførselstegnene rundt «byen» Finnsnes.

Vi trenger folk med visjoner og ambisjoner for å komme oss ut av sumpa og videre. Vi trenger noen som tør tenke de store tankene, selv om de i første omgang framstår elleville og urealistiske. For se hva som skjer: Hvor mange hånlo ikke da det skulle bygges en ny «bydel» på Lundneset. Se i dag: Terminalen står der, Kunnskapsparken står der, Finnsnes første høyhus står der, og mer kommer. Det skjedde fordi noen faktisk turte å kaste av seg den alt for trange jakka, lot folk si hva folk uansett vil si, og tok sjansen på å tenke de virkelig store tankene.

Det er slikt det blir utvikling av. Det er slik byer bygges. Kanskje blir det «nye Otto’s»-bygget ikke fullt så høyt og spektakulært. Kanskje blir ikke «smuget» mellom hotellene et «lunt og trivelig byrom» og en mini-utgave av Tjuvholmen. Kanskje blir ikke den grå parkeringsplassen på Valen et attraktivt og levende torg — slik Niels Torp ser det for seg. Men bare å lansere tanken — og faktisk animere og tegne det, gjør noe med oss. Mulighetene er egentlig uendelige i den lille byens attraktive linje fra Finnsnesvannet til havet. Og får vi bare en brøkdel av dette realisert, har byen Finnsnes hevet seg mange hakk.

Å flytte havet nærmere byen, og motsatt, vil skape en virkelig kystby av Finnsnes. Tenk for et førsteinntrykk for tusenvis av hurtigrute-turister.

Og vi som i mange år har lurt på hvorfor Frank Otto Berntzen har latt være å gjøre noe med den forferdelig stygge fasaden på Otto’s — nå vet vi svaret.

Ho, ho, ho — og god jul til alle Folkebladets lesere og seere!