En lokalpolitisk sensasjon

Med sin naturlige autoritet og talegaver av de sjeldne, kan han bli en meget sterk utfordrer til Høyres Geir-Inge Sivertsen.

Sjefredaktør Steinulf Henriksen på kommentarplass torsdag 13. september
kommentar

Arnold Nilsen — fra politi til politikk. Hvem hadde sett den komme?

Etter alt å dømme har Senja Arbeiderparti gjort et politisk scoop. Da den sensasjonelle nyheten kom på Folkebladet-TV kl. 11.00 onsdag, var det nok mange som fikk hakeslepp. Nyheten kan skape politiske rystelser og en spenning foran neste års historiske valg som knapt noen kunne forestilt seg.

Lensmannen i Finnsnes lensmannsdistrikt, Arnold Nilsen, har en meget sterk posisjon i hele regionen. Med sin naturlige autoritet og talegaver av de sjeldne, kan han bli en meget sterk utfordrer til Høyres Geir-Inge Sivertsen. Dersom Sivertsen stiller, vil trolig kampen stå mellom de to om å bli historiens første ordfører i Senja kommune.

Nå skal formelt sett Senja Arbeiderparti ha sitt nominasjonsmøte 28. november. Men det vil være en nesten enda større sensasjon enn Nilsens ja til Senja Ap dersom noe stiller opp som motkandidat. Både nominasjonskomiteens leder, Anne Britt Fallsen, og leder for Senja Ap, Kay Erling Ludvigsen, hadde store problemer med å skjule sin stolthet da toppkandidaten på lista ble avslørt i går. Mange trodde nok at nettopp Ludvigsen skulle toppe denne lista, men han er i stedet på femteplass — og vil ifølge han selv konsentrere seg om den viktige lederjobben i det nye partiet.

Arnold Nilsen har ingen politisk erfaring. Han måtte også ta lang betenkningstid da forespørselen kom i sommer. Men at Nilsen mangler partipolitisk erfaring, betyr ikke at han ikke kan politikk. Tvert i mot, han har skrevet engasjerte politiske leserinnlegg i Folkebladet, han er hyppig gjest i kommunestyrene rundt omkring — og da snakker han i høyeste grad om politikk, med lensmannshatten på. Og at hans samfunnsengasjement er sterkt, har vi utallige eksempler på.

Han er også «rikskjendis» i politiet. Omorganiseringa av politiet i Midt-Troms er brukt som prakteksempel landet rundt på hvordan politireformen skal fungere på lensmannsnivå. Med andre ord: Nilsen kan gå fra å utøve nærpolitireform til nærpolitikk-reform i nye Senja kommune!

Og Arnold Nilsen sa det selv i går; Han mener innbyggerne gjerne vil ha en «hvermansen» inn i politikken — og han ser seg selv som en vanlig samfunnsborger som vil bidra. At han i tillegg kommer helt utenfra — med blanke ark og uten politisk historikk, god eller dårlig, inn i en splitter ny kommune, er åpenbart en styrke.

At han mangler politisk rutine, må øve på de politiske prosesser og pugge kommuneloven fra A til Å, er selvsagt en utfordring. Men det oppveies langt på vei av en unik livserfaring Nilsen har opparbeidet seg i politiet. Som han selv sa; «Jeg kjenner folk i regionen i flere generasjoner, jeg kjenner de som har det bra, men jeg kjenner de som ikke har det så bra enda bedre». Godt sagt. Og når han i tillegg følger opp med at mange ikke ser de fattige, de som ikke har det så bra, så blir det viktig å bryte slike mønstre som gjerne går i arv — så har han plutselig presentert en personlig politisk visjon som vil treffe mange i hjertet.

Arnold Nilsen er imponert over jobben som er gjort med å samle Senja kommune, og han mener det er et unikt utgangspunkt at den nye kommunen har rundt èn milliard kroner til å skape gode kommunale tjenester med. Så gjenstår det å se om velgerne lar seg imponere over en onkel politi som blir onkel politikk — en lensmann som vil bli ordfører. Det har skjedd før i denne regionen.

Ett er sikkert: Geir-Inge Sivertsen, som nettopp har innkassert sin største triumf som ordfører ved å håve inn Salmar til Klubben, står foran en knallhard politisk kamp.

Noen som sa at politikk er kjedelig?