På mandag går startskuddet for årets utgave av Finnsnes i Fest. Den populære sommerfestivalen så dagens lys første gang i 1979 — noe som betyr at det neste år er duket for et stort 40-årsjubileum for tradisjons-rike Finnsnes i Fest. Det har nok festivalsjef Beate Seljenes allerede notert seg med store utropstegn i margen.

På 80-tallet gikk sommerfestivalen noen år under navnet Finnsnesdagene, før man i dobbelt forstand FESTET seg med navnet Finnsnes i Fest. Ingenting passer vel bedre enn det. Gjennom alle disse årene har Finnsnes i Fest utviklet seg og blitt stadig større, nærmest fra år til år. Selvfølgelig har ikke alle årene vært like vellykket. På en festival der mye foregår ute under åpen himmel, har dessverre ikke værgudene alltid spilt på lag med de modige arrangørene. Finnsnes i Fest har noen ganger regnet bort. Det har vært økonomiske tilbakeslag fordi man kanskje satset litt for høyt med store internasjonale og nasjonale artistnavn på plakaten, og der publikum ikke møtte opp som forventet. Slikt kan skje, og i fjor endte festen med en aldri så liten økonomisk «bakrus» dagen derpå. Det er ikke lett å lykkes like godt hvert år.

Hovedscenen har gjennom FiF-historien vært plassert flere forskjellige steder — på Valen, på Heimlymyra, på Torget, i Storgata utenfor Corner eller som de siste par årene på den store parkeringsplassen ved XL-Bygg/Byggematerialer nedenfor Ringveien. Uansett er jeg sikker på at alle her i Finnsnes-regionen har noen magiske minner fra Finnsnes i Fest-historien, som de aldri kommer til å glemme. Enten det var å kjøre karusell eller kanskje vinne den store teddybjørnen på tivoliet da du var liten — eller å se idoler som Nazareth, Wenche Myhre og Bobbysocks stå på scenen ved et bølgende folkehav samlet til fest på Finnsnes. Store øyeblikk, som slett ikke mister glansen med årene. Bildene vil alltid være på netthinna, og melodiene du elsket og sang med på den gangen sitter ennå i øret. Gåsehudøyeblikk fra Finnsnes i Fest.

I år er begivenhetenes sentrum igjen området rundt Sevaldsens plass eller Torget — med Finnsnesvannet bare et steinkast unna, som den vakreste kulisse og arena for aktiviteter man kan tenke seg. Og Finnsnes i Fest har også i år mye å by på for folk i alle aldre. Det er blant annet et spennende internasjonalt matmarked i Stor-gata hele uka, gøy i parken for barna med gateløp, bokskattejakt og hesteridning, dessuten en 200 meter lang zipline over Finnsnesvannet. Det er også kunstut- stilling, standup-show, en «Evig ung»-dag, paintball-action, dans og teater, rekeaften, seilregatta og veteranbilshow — bare for å nevne en brøkdel av programmet. Nytt av året er det spennende opplevelsessenteret for havbruk, en av regionens viktigste næringer, på Salmar Salmon Centre i Kunnskapsparken. Og på Heimlymyra kommer Hugos Tivoli, til glede for både små og store.

Musikkmenyen i år preges kanskje litt av fjorårets underskudd. Noen ganger er det både nødvendig og fornuftig å sette en fot i bakken og tenke nytt. I mange år har folk vært vant til at Finnsnes i Fest har bydd på store navn med høy nostalgifaktor øverst på plakaten. Men selv om nostalgien for noen mangler denne gangen, så betyr det slett ikke at musikkmenyen ikke er både variert og spennende. Profilen er friskere og mer ungdommelig enn på lenge. Flere lokale band og artister får vist seg fram — blant annet Fresk Ungdom, The Promotion, Kæm Spælle og veteranene i Blåcompaniet. På en rusfri ungdoms- konsert tidlig i uka er popkometen Julie Bergan hovedattraksjonen. Og henimot ukeslutt inntas scenen av artister som Vidar Villa, Unge Ferrari, Paperboys/ Vinni, Donkeyboy, Black Ice, Irish Vikings og ikke minst Violet Road — som har en stor tilhengerskare her i området. God festivalstemning blir det i år også.

Men for at det hvert år skal bli Finnsnes i Fest kreves også et dyktig og engasjert korps av frivillige. Ansvarlig for de frivillige, Siv Rasmussen, gleder seg til festen — til tross for all jobbinga og slitet som det innebærer. Det blir ifølge henne et eget samhold de frivillige imellom — en følelse av å være med på å dra i land et stort og viktig arrangement sammen med venner. Og det er mange vakter det trengs folk til — alt fra bartendere og andre salgsvakter, billettkontrollører, ryddere, renholdere og ordensvakter, til hoppeslottvakter og annet. Det er grunn til å berømme alle frivillige som stiller opp. Uten dem hadde det ikke blitt noen fest. Det bør alle huske på, om nå køen for å kjøpe øl eller andre forfriskninger skulle bli lang og tære på tålmodigheten en eller annen gang i løpet av festuka.

Både arrangører og publikum ønskes lykke til med festuka som starter mandag. Det er å håpe at folk slutter opp om arrangementene, bruker byen, nyter kafé- og utelivet, nyter musikken, og benytter seg av de mange tilbudene som finnes i forretningene under festuka. Finnsnes i Fest er viktig for byen og regionen vår — det er bare å glede seg til den festligste av alle sommeruker.