Sju år har gått siden Finnsnes omsorgssenter stod ferdig og ble tatt i bruk våren 2011. Men den attraktive terrassen på plan 2, der sola skinner varmt på fine sommerdager, er fortsatt like utilgjengelig for tre fjerdedeler av beboerne ved omsorgssenteret. Ikke så rart at både beboere og pårørende er fortvilet over situasjonen, som åpenbart burde vært løst for flere år siden.

En plass i sola er så lite å be om. Men det betyr så uendelig mye for eldre beboere, som er avhengige av å få nødvendig pleie og omsorg ved en institusjon som Finnsnes omsorgssenter. At det ikke er lagt til rette for dette på en bedre måte enn i dag, er nærmest uforståelig for utenforstående. Her har Lenvik kommune hatt sju år på seg, uten at noe har skjedd for å rette opp i tingene.

I Lenvik kommune viser det seg altså at det er kommunale prioriteringer de siste sju årene som gjør at skyggen ennå faller på flesteparten av beboerne på Finnsnes omsorgssenter. Arealet på terrassen til omsorgssenteret er dessverre ikke grønt for alle. De slipper ikke til. Dette fortoner seg som en stor og helt unødvendig svikt når det gjelder å ivareta de eldres beskjedne ønsker og behov.

Gunnar Fjellstad og Svein Westvik ønsker å få etablert en gangvei til den store terrassen, slik at alle som bor på omsorgssenteret kan få nyte godt av dette attraktive uteområdet. Som fast verge i Midt-Troms, er Fjellstad ofte innom omsorgssenteret på besøk. Han har sett hvor problematisk adkomsten er, både for beboere og besøkende. Mange kvier seg derfor for å bruke terrassen. Svein Westvik, som er leder i eldrerådet, er klar til å ta saken videre, dersom kommunen nå ikke tar situasjonen på alvor og finner en løsning. Det er prisverdig av både Fjellstad og Westvik at de synger ut på vegne av beboerne.

Virksomhetsleder i hjemmetjenesten, Monica Karlsen, synes også det er leit at beboere og pårørende ikke har tilgang til uteområdet, men foreløpig har man ikke funnet midler til å gjøre noe med adkomsten. Kommunalsjef for helse og omsorg, Bente Johnsen Karlsen, forteller på sin side at det har vært gjennomført befaring med fagpersonell, slik at gangveien nå kan prosjekteres i henhold til behovene for rullestolbrukere. Prosjektkostnadene er stipulert til 150.000 kroner, noe rådmannen vil legge inn i forbindelse med behandling av budsjett- og økonomiplan for 2019-2022. Det er sannelig ikke en dag for tidlig — dette burde selvsagt vært på plass allerede i 2011, den gangen bygget ble overlevert og tatt i bruk.

De eldre og pleietrengende beboerne ved Finnsnes omsorgssenter er ikke de som skriker høyest og krever mest når kommunale budsjetter lages. I livets høst er stemmen ofte blitt svakere, og kravene stadig mindre til livsutfoldelse i en vanligvis monoton sykehjemshverdag. Desto viktigere er det da å ta vare på alle små gleder i livet — sunne og gode måltider, vennlig hjelp og omtanke fra pleiere, besøk av familie og venner, og selvfølgelig en plass ute i sola når sommeren endelig viser seg fra sin beste side her nord. Politikere og andre med makt og myndighet til å utgjøre en forskjell bør lære seg til å lytte også til de svake stemmene, den skjøre røsten som en sjelden gang tar til orde og peker på noe som er galt.