Sjømatnæringa i Midt-Troms må starte ei ny tidsregning; Før og etter etableringen av Salmars laksefabrikk. Vi snakker om en etablering til 700 millioner kroner, som kan gi 300-400 arbeidsplasser, pluss andre lokale ringvirkninger!

Med andre ord; Vi snakker om den desidert største private arbeidsplassen i regionen. Finnfjord AS har til sammenligning 120 ansatte. En av de store utfordringene vil trolig bli det som kan fortone seg som et «luksusproblem» — å skaffe arbeidskraft nok!

Det er et par år siden Salmar Nords planer ble kjent, omtrent på samme tid som sjømatgiganten etablerte smoltfabrikken i Jøvika på Sør-Senja. Men Salmar har aldri bekreftet hvor fabrikken skal etableres, ut over at det vil bli et sted «mellom Harstad i sør og Tromsø i nord». I mellomtiden har ryktebørsen dirret; Det har vært snakk om etablering i Balsfjord eller i Tromsø — og at man skulle droppe hele fabrikken og satse på slakterier på båt.

«Gjennombruddet» for vårt lokalsamfunn kom sist onsdag, da Salmar sendte ut en pressemelding der Midt-Troms for første gang ble konkret nevnt — i forbindelse med at selskapet i auksjonen på nye laksekonsesjoner fikk tilslag på kjøp av 3.132 tonn MTB (maksimalt tillatt biomasse) til en pris på 360 millioner kroner i Troms og Finnmark; «En viktig årsak til denne geografiske vektleggingen under auksjonen, har vært vårt ønske om å sikre råstoff til selskapets planlagte lakseslakteri og foredlingsanlegg i Midt-Troms», heter det i pressemeldingen. Og konsernsjef Olav Andreas Ervik i Salmar AS kunne bekrefte til Folkebladet at det «sirkler seg inn», og at den endelige avgjørelsen vil bli tatt innen sommeren er over.

Det er ord som er gull verdt for Midt-Troms. To lokaliteter er aktuelle; Klubben næringspark på Senja (Grasmyrbotn) og Øyjordneset industripark i Sørreisa. Både Lenvik og Sørreisa har vært på frierføtter til Salmar, og i kulissene har det pågått en voldsom dragkamp for å sikre seg «brura». Lenvik kommunestyre vedtok dagen etter at pressemeldinga gikk ut en fiks ferdig reguleringsplan for Klubben, som gjør at alt er klart for å ta imot et gigantisk lakseslakeri og videreforedlingsanlegg. Og i Sørreisa står også lokalitetene klare — i det som er den gamle «sponplatefabrikken».

Potensiale i sjømatnæringa er enormt, ikke minst for vår region. Vi har allerede passert syv milliarder kroner i omsetning i Senja-regionen, og betydelig mer vil det bli når lakseslakteriet fyres i gang. Betydninga for lokalsamfunnet er knapt mulig å forstå. Bare spør hva det betyr på trøndelagsøyene Hitra og Frøya, med tilsammen 9.500 innbyggere — der Salmar investerte 600 millioner kroner i nytt lakseslakteri i 2011, noe som ga nær 400 nye arbeidsplasser. Svaret du får er: «Alt!».