Lenvik-ledelsen bør være sjeleglade for at gravferden for dagens kommune og fødselen av nye Senja kommune er i full gang. Det gir en etterlengtet og unik mulighet til rydding og rundvask — og til å bygge ny tillit og troverdighet.

Den såkalte anskaffelsessaken rir kommunen som en mare. Rapporten fra KomRev Nord er så knusende at den setter hele Lenviks politiske og administrative ledelse på en omdømmemessig prøve av historiske dimensjoner. Ulmebrannen blant «folk flest» på sosiale medier er i ferd med bryte ut i full fyr. Siste fyrstikk som er rippet av er en underskriftsaksjon med krav om politianmeldelse, foreløpig undertegnet av rundt 300 mennesker.

Kommunen har tatt noen grep som bør danne grunnlag for forbedring av rutiner; Det er ansatt kommuneadvokat, og ny rådmann og innkjøpssjef er på plass. Men samtidig som man retter blikket framover, må det ryddes i gammelt grums for å skape den nødvendige tillit til system og byråkrati.

En ryddeprosess i fullt flomlys er nødt til å komme, og den bør være avsluttet i løpet av dette året. 2019 blir året da de siste byggesteiner for Senja 2020 skal på plass, og det er også året for et valg som skal avgjøre hvem skal styre den nye storkommunen politisk. Da kan ikke en stinkende forvaltningsrapport ligge der og forpeste samarbeidsklimaet. Senja kommune fortjener en bedre start.

Senja kommune kommunevåpen Lenvik Foto: Trond Sandnes (tegning)