Med skatter og avgifter skal landet bygges?

Men slapp av folkens, for selv om man skulle avgå med døden, som vi alle skal en gang, er du fortsatt med i avgiftskarusellen.

Stian Jakobsen, nyhetsredaktør i Folkebladet

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

kommentar

Avgiftene har økt med rundt 6,6 milliarder kroner i løpet av Frp-leder Siv Jensens tid som finansminister. Til Stortinget opplyser finansminister Jensen at endringer i merverdiavgift, særavgifter, tollavgifter, sektoravgifter og gebyrer samlet har økt med 6,6 milliarder kroner fra 2014 til 2018. Da er trygdeavgift, arbeidsgiveravgift samt avgift på arv og gaver holdt utenom.

Nei, sier du det. 6,6 milliarder kroner. Er det bare meg eller er det andre som lurer på hva det er som skjer? Før jeg går videre skal jeg foreta en liten leksjon i historie og bruke litt av mine pedagogiske evner fra min tid som lærer på Silsand barneskole.

Frp er altså etterfølger av «Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep». Partiet var tuftet på mer personlig frihet, lavere skatter og avgifter og mindre byråkrati. Den eldre garde husker kanskje Andres Langes motstand mot det han oppfattet som et knugende puritansk etablissement. Eggelikøren som han dro med seg på debatter i fjernsynet, var et symbol på dette.

Selv er jeg for ung til å huske dette, men historiebøkene sier så: «Jeg drikker nu eggelikør for å få halsen ren så den ikke blir skurrende og tilhørende en 70-årig mann, men en som var 45 og gud om jeg hadde vært det», sa Ander Lange ironisk i et intervju med Torbjørn Eide i 1973. Hadde Lange vært i livet i dag og sett hvordan arvtakerne av hans parti styrer i dag, tror jeg eggelikøren hadde blitt brukt til mer enn å få halsen ren.

Frp sitter i dag i maktposisjon i samarbeid med Høyre og Venstre, og partileder Siv Jensen er betrodd rollen som finansministeren. Men hva har skjedd med grunntanken i partiet? Hvor er det blitt av de lavere skattene, avgiftene og mindre byråkrati? Det virker nærmest som om dagens sittende regjering har hånda så langt ned i folks pengebok som det er mulig å komme før sømmen rakner. Eller er det rett og slett slik at de har oppdaget at det faktiske ikke er gratis å drifte «AS Norge».

I uka som gikk var finansministeren tilstede på sentralbanksjef Øystein Olsens årstale, sammen med mange andre av den økonomiske fiffen i landet. Ikke uventet fortalte Olsen at det går mot klart lysere tider i norsk økonomi. Men det betyr også høyere rente.

Når renteøkninga vil slå inn i den norske husholdninga er det noe usikkerhet om, og jo strammere slipsknute økonomene har jo verre er profetiene — i alle fall virker det slik.

En renteøkning i tillegg til en markant økning i avgiftsnivået her på oljeberget betyr ikke noe annet enn at vi som privatpersoner må regne med en noe strammere økonomisk fremtid. Eller for å si det som det er, det er vi som må punge ut. Men slapp av folkens, for selv om man skulle avgå med døden, som vi alle skal en gang, er du fortsatt med i avgiftskarusellen. 1.130 kroner i en ekstra «dødsavgift» er foreslått. Jeg trodde det var en spøk, men det var dødsalvorlig.

Nå skal avgiften behandles i Stortinget før den eventuelt blir en realitet. Men, vi må vel ha så pass stor tro på våre folkevalgte at de velger å legge denne avgiften død.