AT FISKE er en viktig næring for kommunene i Midt-Troms hersker det ingen tvil om. Ordfører i Lenvik, Geir Inge Sivertsen (H), har uttalt av vi, altså Midt-Troms, skal bli sjømatregion nummer én. Det burde være fullt mulig med tanke på at vi ikke skal langt i båt før vi står til knes i det beste havet har å by på.

Si din mening i kommentarfeltet under!

FORRIGE HELG gikk Nothern Delight – VM i sjømat av stabelen på Finnsnes. Der fikk noen av de beste kokkene som er å oppdrive i landet boltre seg i det ypperste som finnes av råvarer fra havet. I tillegg fikk vi hjem noen av de beste restaurantørene vi har i landsdelen, jeg sier hjem, for både Grete Byberg fra de Fire roser og Anne Brit Andreassen fra Emmas drømmekjøkken har sterke røtter i regionen. Med FIL-hallen som arene tryllet de frem de mest fantastiske retter, laget av råstoff fra sjømatregionen Midt-Troms.

HVA ER DET så som får to utflytta lenvikinger, Jon Eirik Jakobsen og Odd Kjartan Solset, til å ta initiativ til et arrangement som VM i sjømat? For det er ikke småtteri til rigg. Bare det å gjøre FIL-hallen om til en arena for matproduksjon i eliteklassen krever sitt. Både av mannskap og økonomiske ressurser. Jon Erik Jakobsen og Odd Kjartan Solset fikk nærmest det som kunne krype og gå med matfaglig bakgrunn på beina, og ikke minst fikk til et arrangement som kan bli noe større enn de selv aner. For sjømat er viktig, og blir viktigere. Folk blir mer og mer kvalitetsbevisst hva mat angår - ikke minst har vi fått øynene opp for mer enn kokfesk med smeltet smør og potet.

FORTSATT ER det sider ved arrangementet som kan løftes noen hakk, men det er jeg helt sikker på kommer til å skje, gitt at prosjektet får lov til å leve videre. Og det bør det i aller høyeste grad. For hva er mer naturlig enn å ha et arrangement som VM i sjømat midt i hjertet av sjømatnæringens høyborg, Midt-Troms? I mine øyne skulle det reint bare mangle. Noe annet ville være som å feire julaften på 17. mai.

NORGE FORVALTER et havområde som er seks til sju ganger større enn fastlands-Norge, og leverer sjømat til mer enn 130 land. Vi vet at over Gisundbrua transporteres det flere hundre tusen måltider hver eneste dag. I tillegg representerer fiskerinæringen svært viktige arbeidsplasser, både til sjøs og på land. Bare på Senja snakker vi milliardbeløp. Disse tallene er egentlig klar tale om at vi må satse på denne næringen, og det må gjøres i alle ledd. Fra fisken hentes opp utpå fiskebankene til den ligger på middagsfatet, ikke bare på stjernerestauranter - men også hjemme hos den enkelte forbruker.

FOR NOEN ÅR siden fulgte en kollega og meg torsken fra den ble tatt opp av fisker Inge Eide på Svensgrunnen, til den ble landet i Torsken, sendt derfra med båt til Ålesund for å bli til klippfisk. Derfra gikk turen til Lisboa i Portugal og ut i butikken. Vi fulgte klippfisken helt hjem til middagsbordet hos en portugisisk familie i en småby like utenfor Lisboa. For meg og min kollega var dette nærmest en åpenbaring av viktigheten av norsk fisk i utlandet. For kun norsk klippfisk var godt nok.

TILBAKE TIL Finnsnes og til helga som var med Nothern Delight og VM i sjømat. Det er egentlig bare en ting å si om arrangementet. Det må fortsette. Signalet til de som skal bevilge penger til neste års arrangement er fra meg helt entydig. De bør sitte like løst som lovordene vi høster i utlandet om norsk fisk. Jon Erik Jakobsen og Odd Kjartan Solset er inne på noe stort som jeg tror og håper vi bare har sett begynnelsen på.

Geir Inge Sivertsen - Northern delight - Sjømat-VM Foto: Trond Sandnes (tegning)