Det vi ser nå er en offentlig selvtekt som overgår menigmannens fatteevne. Argumentene og handlingene som Senja kommune, via kirkelig fellesråd og kirkeverge Rachel Vangen Hoholm, igangsetter er på kollisjonskurs med innbyggernes rettsoppfatning, for ikke å snakke om moral og verdighet for de som er døde. Dette med jordleie på kirkegården kommer på de fleste som lyn fra klar himmel.

Argumentene som Hoholm benytter seg av, om at kommunen ha 25 gravplasser og 20 kilometer med gjerder å ivareta, samt porter, faller på sin egen urimelighet. Stort sett har media brukt bilder fra Rossfjord kirkegård i debatten om fjerning av gravferdminner. Gjerdet rundt kirkegården ble oppsatt og malt på dugnad av bygdefolket. Det gamle flettverksgjerdet som var nedgrodd ble fjernet av samme dugnadsgjengen. Kirkeportene til langt over 100.000 kroner ble sponset av Rossfjord kirkeforening.

Ole Henriksen Foto: Privat

Den som sier at det ikke er plass til utvidelse av Rossfjord kirkegård snakker ikke sant. På nordsiden av nåværende kirkegård er det bare å rydde småskog for utvidelse til flere gravplasser. Dette er et område som egner seg til gravplasser og er lite egnet til andre formål.

For oss alle, og ikke minst for pårørende som vet at store deler av kirkegården er en gave fra deres besteforeldre, oppleves det at det må betales avgift på noe som egentlig var deres rettmessige arv og avgift for for besteforeldre som ga jord vederlagsfritt til kirken.

I Norge er vi svært opptatt å sikre kulturminner og bygninger som er blitt 100 år og mer. Sågar blir folk bøtelagt og må sørge for gjenreisning om noen fjerner egne falleferdige bygninger fra egen eiendom. Menigmannen er pålagt å ta vare på minnene etter en fordums tid, men ikke offentligheten.

En kirkegård er i høyeste grad et kulturminne, et friluftsmuseum og en park der alle kan se historien tilbake så lenge kirkegården har eksistert. Hvor i verden finner vi et museum og en park som er så billig å drifte som en kirkegård? Og i tillegg vedlikeholdt av etterkommerne av av de gravlagte.

Fra de geistlige hører vi ingen ting om at kirkegårder der prestene har stedt til hvile sine sognebarn, helt til den ytterste dag, blir rasert

Det er et fond som heter opplysningsfondet, som vist nok er eid av det som en gang var den norske statskirke. Det er vanskelig å fastsette verdien på dette fondet all den tid at fondet investerer i blant annet eiendomsmarkedet. Går en på nett å søker på dette opplysningfondet så oppdager en at det er flere milliarder på sparekontoen, utenom oppkjøpte eiendommer. Så hvorfor er det nå blitt en kommunal oppgave å vedlikeholde kirkebygg og gravplasser?

Et annet argument som faller på sin egen urimelighet er plassmangel. For Nord-Norge sin del har vi plass i massevis, det blir heller ikke mer plass om etterkommerne betaler jordleie for sine avdøde. Ser en på antall gravplasser, 4.500, og ganger dette med 250 kroner pr avdøde så blir dette en anseelig sum som kommunen kan tilegne seg pr år. Det er sikker på dette området at hunden er begravd.

Så tilbake til argumentene om å frigi plass til kirkegårder. Våre myndigheter har bestemt at store deler av øya Senja skal være nasjonalpark, en park som er så hellig at det ikke kan gjøres et eneste inngrep, selv om nasjonalparken ikke er vigslet. Enorme områder både til lands og til havs skal bygges ut til vindmølleparker. Vidda på Børselv-fjellet skal bygges ut som vinnmøllepark. Et inngrep som vil fortrenge en stedbundet næringer slik som reindrift og turisme.

Alle vet at strøm fra vindkraft har en pris som overstiger vannkraft energi (12 øre) med flere hundre prosent. Det er galskap å elektrifisere Melkøya på bekostning av natur og innbyggernes fremtidig manglende betalingsevne. Å drifte Melkøya med egen kortreist gass er langt bedre miljøpolitikk en at gassen blir sendt til Tyskland med forurensende transport. For moder jord er det akkurat det samme hvor gassen blir brent.

Det myndigheten utfører nå er en ren avlatshandel. Jonas Gahr Støre kan slå seg på brystet å vise til Norge som skal bli en grønn nasjon, der innbyggerne får slike strømpriser at de må fyre med både ved og torv for ikke å fryse fordervet vinterstid. Fra de geistlige hører vi ingen ting om at kirkegårder der prestene har stedt til hvile sine sognebarn, helt til den ytterste dag, blir rasert.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her