At man i helseforetaket i det hele tatt lufter ideen om at fødetilbudet skal fjernes på Finnsnes, i Nordreisa og i Alta, er en gedigen provokasjon. Vi skal ikke frata Helse Nords fem arbeidsgrupper muligheten til å leke med tall på bakrommet, men tankespinnet som er lekket ut til NRK, vekker berettiget oppsikt og harme — ikke minst i vår region.

Noen av de interne forslagene fra arbeidsgruppa som sysler med akutt- og planlagte funksjoner er nemlig såpass radikale, at søppelbøtta er eneste alternativ.

Å fjerne det eneste akuttilbudet i Øst-Finnmark er naturligvis helt spinnvilt, uakseptabelt og utenkelig. Det koker litt ned til at vi antar at arbeidsgruppene har fått mandat til å samle selv den minste ideen i en tombola — og at de deretter bruker kompetanse og sunn fornuft til å rake ut de mest uaktuelle glørne. Som får folk til å bli sinte og utrygge. Det handler om livene til folk.

Litt av problemet er at det handler om basale tjenester som er avgjørende for at mennesker bor og virker i samme området som helsetilbudet er. I dagens situasjon ville det være uhørt om helsetilbudet planlegges nedskalert.

Det er forståelig at det ligger et oppdragsdokument i bunnen, der mangel på personell er av de største utfordringene. Den helsepolitiske idemyldringen skal stake ut kursen for en bærekraftig og smartere driftsform, men foreløpige minner det mest om planløs utgave av stolleken, der verken logikken eller myndighetenes føringer får plass.

Det blir ikke ro — i alle fall ikke så lenge fødestuene er tema

Det kan virke som ideene og fokuset er fullstendig frikoblet fra planverk og styringsverktøy, blant annet Hurdalsplattformen som var oppskriften på hvordan Sp og Ap vil forvalte makta i regjering, med å utvikle gode helsetilbudn i distriktene — stikk motsatt av å bygge ned eller legge ned.

Å i det hele tatt vurdere å legge ned de viktige fødetilbudene på Finnsnes, på Sonjatun og i Alta er en ren provokasjon, noe også reaksjonene vitner om: Det blir bare ikke aktuelt, er gjennomgangsmelodien både fra lokale politikere og «folk flest».

Dette vitner også om at politikerne opptrer som viljeløse dukker når det kommer til helsepolitikk, fullstendig lammet av foretaksmodellen.

Siden helseinvesteringene ble et tema rundt 2005, har kravet vært at man gjennomfører faktuelle, helhetlige konsekvensanalyser, med sikte på at hver eneste helsekrone kommer til nytte. De skal verken sløses eller reises bort. Da hadde man kanskje sluppet den geografiske stolleken om vinnere og tapere, basert på hva som funker best for fellesskapet.

Torsdag var Helse Nord-direktør Marit Lind ute i statskanalen og manet til ro. Forslaget ligger på ei intern liste over mulige kutt, og det er ikke å anse som et forslag, sa Lind, og ba om at hun og de andre i Helse Nord fikk jobbe med denne lista i fred.

Hun får det ikke som hun vil. Det blir ikke ro — i alle fall ikke så lenge fødestuene er tema.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her