Av og til kan en lure på om godhet og snillisme blir mottatt med forakt. For mange år siden ble grendeutvalgene opprettet i gamle Lenvik kommune. Daværende ordfører Arne Bergland og daværende rådmann Øystein Sivertsen var premissleverandører for at utvalgene skulle bli opprettet i alle bygdene i Lenvik kommune. Stedsoppnevnte styrer ble etablert og en årlig gulrot på 20.000 kroner var driftskapitalen til hvert grendeutvalg.

Grendeutvalgenes formål: Miljømessige og sosiale tiltak. Engasjement i arealplanlegging. Næringsutviklings tiltak og bygdeutvikling. Med andre ord et stort spekter som kunne fungere som en paraplyorganisasjon for alt av lag og foreninger i bygde Lenvik, det var bare fantasien som kunne sette en stopper for engasjement. Og Rossfjord grendeutvalg har opp gjennom tidene hatt samarbeid med lag og foreninger i bygda, mer eller mindre.

En forening som grendeutvalget har samarbeid med er Rossfjord kirkeforening, blant annet med dugnadsarbeid med utskifting av gjerder rundt kirkegården. Rossfjord kirkeforening har alene skaffet til veies penger til tre nye porter til kirkegården. Bare dette er en kostnad som langt overstiger 100.000 kroner, en gave som i realiteten kommer Senja kommune som kirkeeier til gode.

Våren 2022 planla Rossfjord kirkeforening og Rossfjord grendeutvalg i samarbeid å skrape og male Rossfjord kirke. Kirkeforeningen tilbydde å bidra med 20.000 kroner til maling, og grendeutvalget skulle engasjere bygdefolk til en felles dugnadsinnsats for å få arbeidet utført. Men så var det HMS (Helse Miljø og Sikkerhet), en lov som pålegger en bygningseier eller et firma, eller en entreprenør, til å ivareta arbeidernes sikkerhet. I dette tilfelle Senja kommune som bygningseier.

Dugnadsånd må påskjønnes for å overleve, eller for å få den til å vokse. Om ikke, blir dugnadsånden kvalt sakte og sikkert

Selv om kirkeforeningen og grendeutvalget er registrert i Brønnøysundregistret er det ikke det samme som at lag og foreninger kan på ta seg et arbeidsgiveransvar der arbeidernes sikkerhet skal ivaretas. Senja kommune sitt bidrag i dette prosjektet var godkjente stillas rundt kirkebygget og en lift til maling av kirketårnet. Kompetente folk for bruk av stillas og lift var det i bygda eller i dugnadsgjengen.

Svaret kommunen kom med, var at de måtte se om det fantes en mulighet å føre HMS-ansvaret over på lag og foreninger. Med andre ord: Lederen for kirkeforeningen og lederen for grendeutvalget skulle stå økonomisk ansvarlig for HMS, om noen falt fra en stillas og skadet seg.

Ole Henriksen Foto: Privat

Prosjektet med å male kirken har en verdi som langt overstiger 100.000 kroner, en gavepakke til Senja kommune fra bygda Rossfjord. Som kommunen takket nei til fordi kommunen ikke ville vedstå seg HMS-ansvaret for dugnadsgjengen. En skal lete lenge etter en mer banal unnskyldning for ansvarsfraskrivelse. Er det virkelig slik at de verdiene som lag og foreninger skaper ute på bygdene ikke har noen verdi for Senja kommune, om ikke verdiene blir kanalisert til Meierigata eller Rådhusgata?

Til orientering: Det var grendeutvalget på Aspelund som var primus motor for å få fylkesmidler til gang- og sykkelstien med veilys, fra Finnfjordbotn og til Målselv grense, et millionprosjekt fra fylket til Lenvik kommune. Ifølge ordfører Arne Bergland, et prosjekt som Lenvik kommune aldri hadde klart å ro i land.

Dugnadsånd må påskjønnes for å overleve, eller for å få den til å vokse. Om ikke, blir dugnadsånden kvalt sakte og sikkert. Vi trenger alle en bekreftelse fra utsiden at vi er god på innsiden.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her