Regjeringens Melkøya-beslutning kan komme til å koste både Arbeiderpartiet og Senterpartiet dyrt i en rekke nordnorske kommuner. De to partiene stuper på flere meningsmålinger — også i Senja kommune. Og det er sannsynlig at Melkøya også forsurer det politiske klimaet for regjeringspartiene i vår region. Samtidig sier bare 15 prosent av den nordnorske befolkningen at de er positive til elektrifisering, ifølge ei måling gjort for NRK.

Meningsmålingen i Senja kommune, som Folkebladet presenterte sist uke, ga Arbeiderpartiet en tilbakegang på 9,0 prosentpoeng, mens Senterpartiet havner i gjørma med 16,6 prosents tilbakegang.

Det hersker neppe noen tvil om at beslutningen om å elektrifisere Melkøya kan få en høy politisk pris. – Folk er frustrert og forbanna. Og jeg forstår dem godt, sier ordførerkandidat i Kautokeino, Johan Vasara (Ap) til VG.

Vasara, tidligere statssekretær i Jonas Gahr Støres regjering, er kritisk til beslutningen om å elektrifisere Melkøya. Vasara mener at utfordringene med Melkøya gjør at lokale saker drukner i valgkampen. I Kautokeino, Norges største reindriftskommune, er mange skeptiske fordi Melkøya-elektrifiseringen krever massiv vindkraftutbygging som mange frykter vil påvirke reinens beiteområder, skriver VG.

– Jeg frykter dette kan koste oss valgseier i mange kommuner. Også her i Kautokeino, sier han til VG.

Og i en meningsmålingene InFact har foretatt for NRK og Altaposten er realitetene ikke til å misforstå: Elektrifiseringen av Melkøya med landstrøm sørger for at Senterpartiet og Arbeiderpartiet gjør svalestup i popularitet noen uker før valget, kanskje spesielt hvis vi studerer underlagsmaterialet.

I Alta blir Senterpartiet fullstendig marginalisert. Partiet oppnår ufattelige lave 0,8 prosents oppslutning i Finnmarks mest folkerike kommune. Ap får 13 prosents oppslutning i Alta.

Kjernen i mye av misnøyen er frykten for dyrene strøm i Nord-Norge

Det føles sikkert urettferdig for Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) som har vært krystallklar mot elektrifisering — og at lokale bedrifter snarest bør får hånd om den reserverte strømmen som nå gjør at investorer skygger banen. Alta Sp har også vært forbilledlig klare, men det hjelper lite når partitoppene vender dem ryggen.

At motstanden mot elektrifisering er så massiv i hele Nord-Norge kan skyldes at folk rett og slett misliker prosessen, inkludert det faktum at regeringen ikke ønsker at alternativer skal på bordet, eller at saken ikke skal behandles i Stortinget.

Det oppleves trolig også bekymringsfullt at den nye strømmen som loves skal føres dit med vinden, tatt i betraktning mangel på realisme — og at arealkonfliktene vil stå i kø.

Men kjernen i mye av misnøyen er frykten for dyrene strøm i Nord-Norge. Landsdelen har i årevis vært begunstiget med billig strøm, men dette kan nå endre seg. Alle vet at noen må betale regninga. Å overbevise nordnorske strømkunder om at de vil slippe billig fra denne satsingen, er ikke mulig.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her