LOs sommerpatrulje har avsluttet årets runde blant ungdom i feriejobb, og resultatet ser ikke særlig pent ut. Etter 4400 intervjuer på arbeidsplasser over hele landet ble det notert brudd på arbeidsmiljøloven i litt over halvparten av tilfellene. For noen år siden lå «feilprosenten» i underkant av 20. Nå kunne det kanskje sies at ikke alle lovbrudd er like alvorlige. Mest utbredt er manglende opplysning om hvem som er verneombud, noe som vel kan ordnes om behovet skulle melde seg.

På andreplass kommer imidlertid brudd på regelverket som omfatter overvåkning på arbeidsplassen. Nesten hver tiende sommervikar har vært utsatt for brudd på overtidsreglene eller på vaktlister og like mange meldte om mangelfull opplæring. At de yngste arbeidstagerne er mest utsatt for lovbrudd, er særlig betenkelig. I år gjaldt dette 63 prosent av alle under 18 år.

En sommerjobb utgjør det første møtet med arbeidslivet. Om ikke innholdet i jobben nødvendigvis vil være relevant for fremtidig yrkesvalg, så vil arbeidslivserfaringen i seg selv ha betydelig nytteverdi. Det handler om å se, og å lære, hvordan spillereglene fungerer – og prosedyrer når reglene ikke etterleves.

At et arbeidsforhold er underlagt klare lovregler og er basert på gjensidige forpliktelser, bør være en grunnleggende innsikt å ta med seg videre i livet

En fremtidsrettet arbeidsgiver vil bidra til opplæring i både «krev din rett» og «gjør din plikt»-delen av det gamle slagordet, og dermed til sosialiseringen inn i arbeidslivet. Dette er lærdom som kan gi noen fortrinn sett opp mot dem som kommer rett fra skolebenken til sitt første jobbintervju. At et arbeidsforhold er underlagt klare lovregler og er basert på gjensidige forpliktelser, bør være en grunnleggende innsikt å ta med seg videre i livet. Også i dette perspektivet bør en arbeidsgiver avstå fra å kutte svinger overfor sine sommeravløsere.

To av tre unge i alderen 15 til 24 år – rundt 450.000 – er i sommerjobb i år. Hva dette betyr for et arbeidsmarked med mangel på folk, er også en refleksjon verdt. Og det er bare å si seg enig med LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes i at flere bedrifter trenger å børste støv av noen rutiner. I VG advarer han mot en utvikling i retning av en «slurvekultur». For uansett årsaker og mulige forklaringer eller bortforklaringer, er økningen i brudd på arbeidsmiljøloven en trend som må brytes.

MINILEDER

Ikke lett å hoppe etter Lina

Lina Utheim fra Silsand er ikke skvetten av seg. I en alder av 81 år gjorde hun sitt første fallskjermhopp fra 13.500 fots høyde og svevde og landet perfekt til 20 i stil — nesten som Wirkola.

Det blir ikke lett å hoppe etter Lina!