Så kom det dom også fra Hålogaland lagmannsrett i den såkalte «haill-saken» fra Nergårds anlegg i Breivikbotn i Finnmark. Kaiformannen anket tingrettens dom fra i vår, og det endte ikke uventet med at dommen ble opprettholdt av en høyere rettsinstans — lagmannsretten. Det framstår som en riktig dom, som sender klare signaler om at slik bøllete framferd ikke er akseptabel mot offentlige tjenestemenn. Eller mot hvem som helst, egentlig.

Saken har ført til gapskratt og folklore ute i kommentarfeltene — der folk roper over seg om krenkefest og lettfornærmede damer som burde tåle mer, eller finne seg annen jobb.

Men saken handler ikke om to damer som ble fornærmet. Saken handler om en mann som aktivt gikk inn for å ydmyke to offentlige tjenestepersoner, og gjøre det vanskeligere for dem å gjennomføre oppgavene sine.

Tidligere i vår ble den mannlige kaiformannen i Finnmark dømt i tingretten for å ha kommet med det retten mente var sjikanerende og krenkende kommentarer overfor to kvinnelige fiskeriinspektører. Blant annet skal han ha foreslått at de to inspektørene skulle hjelpe fiskerne om bord i en båt som lå til kai slik at de kunne «få haill». For den uinnvidde betyr uttrykket at de to inspektørene skulle ligge med fiskerne for å gi dem fiskelykke.

Alle skal ferdes trygt i norsk fiskerinæring, enten de jobber for staten, bruket eller båten

Kommentarene ble anmeldt, og i en dom i Vestre Finnmark tingrett ble kaiformannen dømt til å betale 12.000 kroner i bot. Mannen nektet straffskyld, og hevdet at han kun fleipet. Og han anket dommen til lagmannsretten, som nå har sagt sitt.

Straffebestemmelsen som ledet kaiformannens inn i rettssalen handler ikke om å verne enkeltpersoner fra krenkelser, det handler om å beskytte en offentlig tjenestepersons autoritet ute på jobb.

Fornærmelsene kunne like gjerne gått på hudfarge, kroppsfasong eller påstander om stygg hårsveis. At han valgte kjønn som krenkelsestema er mindre viktig. Det poenget har dessverre druknet i det offentlige ordskiftet, der overraskende mange har vært opptatt av hvor lettkrenket damene i vår tid har blitt.

Alle skal ferdes trygt i norsk fiskerinæring, enten de jobber for staten, bruket eller båten. Det er de som ikke forstår dette som bør vurdere å finne seg annen jobb, ikke dem som står opp mot den bøllete adferden.

Minileder

Ferge-jubel

Det ble en dag for historiebøkene i Botnhamn tirsdag. Da kunne kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) slippe nyheten om at staten fra nyåret vil dekke permanent helårsdrift på fergeforbindelsen mellom Botnhamn og Brensholmen.

Det betyr at 24 år med prøvedrift er over. Og mens lokalbefolkninga, næringslivet og turistene jublet og klappet ferga til kai, kan vi bare slå fast: Det var på tide!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her