Norge trenger ambisiøse mål for nasjonal sikkerhet frem mot 2030. Vi må beskytte våre demokratiske verdier, vårt samfunn, næringsliv og velferdsstat.

Denne våren har gode råd og rapporter kommet på løpende bånd. Fra Forsvarskommisjonen og sikkerhetsfaglig råd fra NSM i mai til Totalberedskapskommisjonen og Forsvarssjefens fagmilitære råd i begynnelsen av juni. Rapportene ble lansert mot et dystert bakteppe.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er i kraftig endring. Russlands angrepskrig mot Ukraina er et åpenbart eksempel. Kinas langsiktige geopolitiske ambisjoner et annet. På mange måter er det en verdikamp som utspiller seg. Demokratier er under press. Vi lever ikke lenger i dyp fred, truslene mot Norge er reelle og risikoen er høy. Vi må styrke innsatsen for forsvar, sikkerhet og beredskap.

Den nasjonale evnen til å avdekke, forhindre og håndtere cyberoperasjoner må sikres

I Norge er vi heldige. Vi har et velfungerende demokrati, og et av de tryggeste samfunnene i verden. Vi har en sterk velferdsstat og høy grad av tillit til hverandre og til myndighetene. Men vi må ta inn over oss at vi har passert et tidsskille. Årene fremover blir annerledes enn årene som har vært. For de fleste av oss er det en helt ny situasjon, som vi må forholde oss til på helt nye måter. De som truer oss, vil noe annet enn oss. Samfunnet vårt kan bli endret innenfra, fordi noen vil påvirke det utenfra.

Det er helt avgjørende at infrastrukturen i Norge beskyttes bedre. Leveranser av strøm og olje- og gass må sikres, i tillegg til at satellittbaserte tjenester og elektronisk kommunikasjon opprettholdes. Det trengs en ny tilnærming for å sikre at nasjonens viktigste infrastruktur er robust – for å sikre vårt levesett i en uforutsigbar fremtid. Totalforsvarsevnen må styrkes.

God situasjonsforståelse er en grunnleggende forutsetning for sikkerhetsarbeid på alle nivåer både i offentlige som private virksomheter. Det innebærer blant annet kunnskap om det gjeldende trusselbildet i og mot Norge, hvilke verdier som må beskyttes og sårbarheter som trusselaktører kan utnytte. Dette gjelder uavhengig av fred, kriser og også krig.

All norsk infrastruktur befinner seg i en kommune. Derfor trenger vi en felles forståelse av tiden vi lever i. En felles situasjonsforståelse er viktig for å forbedre styringen og samhandlingen av Norge på tvers av sektorer. Dette må også inkludere sikkerhetsindustrien i næringslivet. Bare med en felles forståelse av hva som skjer med og rundt oss, klarer vi å treffe riktige beslutninger og iverksette presise tiltak som sikrer Norge. I sikkerhetsfaglig råd anbefaler NSM å styrke samhandling, informasjonsutveksling og rapportering i alle sektorer og på regionalt og kommunalt nivå.

Et område alle kan – og bør – jobbe med er å styrke den digitale motstandskraften i samfunnet. Cyberoperasjoner mot norske verdier har blitt dagligdags. Den nasjonale evnen til å avdekke, forhindre og håndtere cyberoperasjoner må sikres.

Cybersikkerheten må styrkes i alle deler av forvaltningen og i næringslivet. Det betyr at alle – fra små og mellomstore bedrifter, kommunale og statlige selskaper, konsern og kommuner, investorer og internasjonale selskaper – bør løfte sikkerhetsnivået sitt flere hakk opp. Det må stilles enda tydeligere krav til kompetanse og teknologi.

Nå må vi prioritere tiltak som sikrer et motstandsdyktig Norge.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her