Tidligere forsvarssjef Harald Sunde, med lang fartstid som militær leder også i indre Troms, skal lede den nye kommisjonen som skal gi råd om hvordan de samlede beredskapsressursene i Norge skal utnyttes best mulig. Det er en viktig kommisjon og et viktig samfunnsoppdrag — som skal stake ut veien videre i beredskapssammenheng.

Det er gått mer enn 20 år siden beredskapen i Norge samlet sett var satt under lupen sist. Det er lenge — samfunnsutviklingen går fort og ting endrer seg år for år. Derfor er tiden nå overmoden for en gjennomgang.

Siden sist har vi opplevd både terror, flyktningkrise, koronapandemi, dramatiske cyberangrep som har slått ut flere store konsern — og ekstremvær som har satt en lang rekke etater på store prøver.

Eksemplene er mange på at vi ikke har vært godt nok forberedt og tilstrekkelig koordinert — og krisene har gang på gang vist oss hvor stor verdien er av en skikkelig beredskap. Kommisjonen som Sunde nå skal lede er er satt ned av regjeringa, og har en svært viktig oppgave foran seg.

Det holder ikke at hver etat er godt forberedt. Det må fungere samlet

Sist en slik gjennnomgang ble gjennomført er altså mer enn 20 år siden. Den gang het det Sårbarhetsutvalget, som ble ledet av tidligere statsminister Kåre Willoch. Siden den gang har vi hatt både tsunamikatastrofe med mange nordmenn involvert, vi har hatt 22. juli-terroren, flere orkaner som «Dagmar» og «Tor», storflom spesielt på Østlandet, store ras — og en pandemi som har ført til «unntakstilstand» i snart to år.

Etter 22. juli-terroren snakket vi mye om «ressursene som ikke fant hverandre». Under flere orkaner og ekstremvær har telefon- og nødnettet brutt sammen da behovet var størst. Og koronapandemien har vist at vi manglet smittevernutstyr og intensivkapasitet på sykehusene — til tross for at det var en varslet katastrofe.

Sundes nye kommisjon skal se på hvordan vi kan få den samlede beredskapen i Norge bedre koordinert. Vi har ved flere katastrofer hatt kommisjoner som har gransket enkelthendelsene, som eksempelvis Gjørv-kommisjonen etter 22. juli. Nå handler det om å se på samhandlingen på tvers av flere etater. Det er grunnleggende viktig — i et stadig mer komplekst samfunn.

Det holder ikke at hver etat er godt forberedt. Det må fungere samlet. Det er Sunde-kommisjonens viktigste oppdrag.

Minileder: Lettere å leve

Ordførere landet rundt har store forventninger til regjeringens pressekonferanse tirsdag kveld — der det er ventet en lang rekke lettelser på regler og restriksjoner.

Ordførerne ser fram til å trekke et lettelsens sukk etter to års unntakstilstand.