«HVA ER av jul for deg?», var det noen som hadde spurt på Facebook. Det fikk meg til å tenke. Hva er duften av jul for meg?

Si din mening i kommentarfeltet under

Duften av jul for meg er granbar. Nå har vi ikke ekte juletre lenger, så da tror jeg det blir en tur ut i skogen for å finne litt greiner å legge i trauet i stua.

OG DUFTEN er grønnsåpe. Kongerøkelse. Ribbeduften som preger huset hele formiddagen på julaften og gjør at man egentlig ikke har lyst på noe annen mat, og heller bare vente til middagen.

OG DUFTEN er den kalde, friske lufta ute, duften av snø.

OG DUFTEN er stearinlys. Duften av jul er parfyme og etterbarberingsvann som sitter igjen i nesa etter alle klemmene som vanker.

OG DUFTEN er skikkelig god, nykvernet kaffe. Duften av jul er definitivt mandariner.

OG DUFTEN er kakao som lages til julefrokosten. Duften av jul er rundstykker som står i ovnen.

DUFTEN AV JUL er pepperkaker. Risengrytsgrøt med smør- og kanel-lukt

HAR DU TENKT på hvordan minner og forventninger knytter seg til duft?

NÅR JEG TENKER på duften av granbar, ser jeg for meg pynting av juletre, gavene under treet, lysene som skinner og at freden omsider har senket seg.

NÅR JEG TENKER på duften av ribbe i ovnen, ser jeg for meg at vi endelig sitter samla rundt bordet, sender fatene med mat i mellom oss, skåler med brus, vann eller rødvin, spiser og småprater. Barna klarer kanskje ikke på så masse, de gleder seg så til gaveåpning at magen ikke helt spiller på lag. Og loppene i blodet gjør det vanskelig å sitte stille rundt bordet. Men det er ikke så farlig idag, den som heller vil leke får lov til det.

DEN KALDE, friske lufta får meg til å tenke på fakkeltoget vi har deltatt i de siste årene, der alle går i tog og ser etter nissen i skogen, med hester&slede fremst. Og så går vi inn etterpå for å spise grøt, og alle har roser i kinnene.

NÅR JEG tenker på duften av stearinlys, tenker jeg på lunheten inne, adventslysene som har gjort jobben sin gjennom hele desember, og den stille vandringen i huset for å blåse ut alle lysene etter nok en fin jule-dag. Kanskje er duken full av stearinflekker, så den må taes av bordet. Antakelig blir det ikke lagt på ny juleduk, i hvertfall hvis det ikke henger en ny-strøket duk klar. Og det gjør det neppe.

NÅR JEG tenker på duften av mandariner, er det alltid første hintet om at jula nærmer seg. Av en eller annen grunn blir det som oftest kun spist mandariner fra oktober og frem til jul. Hvorfor det egentlig?

OG DUFTEN av kakao, rundstykker i ovnen og kaffe - da tenker jeg på en lang, rolig juleferie-morgen, der vi vandrer rundt i pysjamasen og ikke har noen planer om å forlate huset de nærmeste timene. Da spiser vi lenge, 5-åringen får spise bacon i mengder, han elsker bacon. ”Mamma, kan ikke vi lage sånn der bacon-frokost?”, hender det han sier. Og han elsker kakao, med marshmallows oppi. Jeg kan se stjernene i øynene hans, og det fornøyde gliset. Og så tuller vi litt rundt bordet, for i dag har vi tid til det. Lillemor koser seg med alt hun får lov til å spise selv, men vil helst få tak i bror sin kakao-kopp eller mamma sin tallerken.

OG DUFTEN av pepperkaker minner meg om da vi en tidlig lørdag i desember baker med ferdigkjøpt deig. Og at 5-åringen er forsynt etter 1 runde, og aller helst vil spise deig mens han venter på å få pynte med melis og non-stop. Så da er det jeg som baker ut resten av kakene, mens han pynter litt innimellom. Med pepperkakelukt i huset, julemusikk på Spotify og litt julebrus og godterier til arbeidet storkoser vi oss hele dagen. Nå nærmer jula seg, virkelig, tenker jeg da.

DUFTEN av jul er med andre ord minner, forventninger og gleder.

HVA ER duften av jul for deg?

Følg Stines blogg her

Hva er duften av jul for deg? Foto: Trond Sandnes