I Folkebladets samarbeidsavis Kyst og Fjord kunne vi sist uke lese om et par prosjekter der sommeren brukes som rekrutteringssesong for kommende fiskere og industriarbeidere. Dette skjer mange steder langs kysten, også i vår region. Og det er gode eksempler på fiskerimiljøer som har forstått at man først må så, hvis man har tenkt å høste.

Å bruke skoleferien til å trekke unge mennesker inn i næringa har mange positive sider, alt fra de rene økonomiske aspektene rundt lommepenger og fornuft — til de ting som er vanskeligere å måle, som bolyst og framstidsvyer.

Om tiltakene virker har vi stort sett bare anekdotiske bevis for. Men vi kjenner alle historier om sommervikaren som ble igjen, eller om eleven som gjorde skolevalget sitt ut fra erfaringer i sommerjobben.

Det som er helt sikkert, er at uten åpne sommerdører til fiskerinæringa, blir bransjen enda mindre tilgjengelig for kystens ungdom.

At skolene har lagt bedre til rette for yrkespraksis og bedriftsbesøk er vel og bra. Men det er lite som kan erstatte den uformelle og direkte veien inn i arbeidslivet som en betalt sommerjobb gir, enten det handler om sykehjem, parkvesen, anleggsbransje eller fiskerinæring.

Det er også grunn til å gi all ære til arbeidsgiverne som har forstått at sommeren er en viktig vekstsesong for næringas viktigste produkt

Nå kan det også komme endringer i ungdomsfisket, varsler fiskeriminister Bjørnar Skjæran:

Det er viktig for rekrutteringen til fiskerinæringen at flere unge jenter og gutter får erfaring som fiskere. Kommunene som engasjerer seg gjør en viktig jobb med å legge til rette for at ungdom får mulighet til å bli bedre kjent med sjømatnæringen. Jeg håper selvsagt at de ungdommene som får prøve seg som fisker får lyst til å fortsette i yrket, sier Skjæran til Kyst og Fjord.

Det er gode signaler — og bør føre til at denne ordninga styrkes.- Støtteordningen til kommunene har gitt en mulighet for at enda flere kan prøve seg på sjøen. Jeg ser frem til å få sluttrapporter fra kommunene og å lese om de ulike prosjektene som er gjennomført, sier fiskeriminister Bjørnar Skjæran.

Det er også grunn til å gi all ære til arbeidsgiverne som har forstått at sommeren er en viktig vekstsesong for næringas viktigste produkt. For at spirer skal bli til blomster må det både vannes og gjødsles. Også i fiskerinæringa.

Minileder: Pizza og pølser

Gourmetrestauranten «Fjösn» på Slåttebakken på Senja endte opp med blodrøde tall. Nå satses det i stedet på en mer folkelig meny, skriver Senja 24/7.

Det er synd, men sånn er det: Pizza, pølser og biffsnadder en sikre vinnere blant oss nordlendinger.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her