Arbeiderpartiets divisjon på Youngstorget trenger klare og tydelige tilbakemeldinger etter årets kommune- og fylkestingsvalg. Det hersker ingen tvil om at det er behov for kollektivt batteri-skifte på lytterpostene rundt om i landet. Med god grunn er det stor frustrasjon i nord. I en hel rekke kommuner i Troms og Finnmark gjorde Ap et dårlig valg, og tapte kampen om ordførerklubba — også lokalt i vår region.

Elektrifiseringsvedtaket på Melkøya skapte en helt spesiell situasjon i Finnmark bare dager før valget, og dønningene nådde også Troms.

Det koker i Alta Arbeiderparti, der de lokale partitoppene Ole Steinar Østlyngen og Bente Haug målbærer kritikken med sylskarp tydelighet. Begge savner et parti som har evne og vilje til å lytte til grasrota, og en ledelse som rent faktisk er opptatt av det som skjer rundt om i landet.

– Vi har ingen stemmer fra Finnmark som når gjennom hos Støre, er beskjeden fra veteran Bente Haug. Finmarkspolitikerne på Stortinget som har god tilgang, bør bruke anledningen til å formidle frustrasjonen.

Det trengs en ledelse som er opptatt av å tufte saker i nord og lytter til befolkningen. De kan starte med å lytte til sine egne tillitsvalgte

Valgresultatet er, med få unntak i kommune-Norge, en katastrofe — i den grad man burde bruke slike begreper når kloden er såpass ute av kurs. Likevel; det er behov for en edruelig havarikommisjon i Arbeiderpartiet som går gjennom erfaringene fra årets valg, gjerne sett fra ulike utkikksposter rundt om i landet. Deretter kan man se seg i speilet og ta en selvkritisk runde på hvor man spolerte vekk en unik posisjon i folket.

Ansvaret ligger naturligvis ikke bare sentralt, men lokale og regionale Ap-politikere trenger drahjelp i lokalvalgene. Ikke ren selvtekt.

Det såkalte energiløftet som Støre med statsråder presenterte i Hammerfest like før valgkampen tok av for alvor, viste seg å være en tabbe. Med åpne øyne, all den tid de måtte vite at 70 prosent av befolkningen stilte seg negative til elektrifisering av Melkøya. Ap og Sp var dømt til elendig oppslutning.

Det kunne heller ikke være umulig å analysere seg fram til at et frislipp av vindkraft, for å erstatte den gamle strømmen, ville bli møtt med kraftige protester i store deler av Finnmark opg Nord-Norge forøvrig.

Mange av Ap-listene fikk trøbbel, ikke bare med oppslutningen. Populære Johan Vasara i Kautokeino ble faktisk ofret i selve konstitueringen på grunn av det som ble sagt på pressekonferansen. Han ble forlatt av gode venner i forhandlingene, selv om han hadde meg seg fire mandater til bordet.

Helga Pedersen i Tana var sjanseløs på gjenvalg med dette bakteppet. I tillegg har en skokk med bygdelister plassert skapet i forhold til etablerte partier, som Arbeiderpartiet.

Det handler om tilstedeværelse. Ikke bare i valgkampen, men hele året. Kanskje Finnmark burde hatt en statsråd på grunn av store utfordringer og muligheter i nord, men egentlig er diagnosen mer grunnleggende enn som så. Det trengs en ledelse som er opptatt av å tufte saker i nord og lytter til befolkningen. De kan starte med å lytte til sine egne tillitsvalgte.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her