I stigende grad kan strømsjokket avleses på partimålingene. Ap ser 19-tallet, mens Høyre ligger rundt 30 prosent på sist ukes målinger hos NRK/Aftenposten og VG.

Begge steder er Høyre større enn de to regjeringspartiene til sammen. Av alt som er blitt merkbart dyrere — mat, drivstoff, renter — gir trolig strømmen størst utslag.

Regjeringen framstår med mangelfulle svar og generelt svak styring. Opposisjonspartiene har derfor sørget for et ekstraordinært møte i stortingsferien. Men det er uklart hva møtet vil føre til, bortsett fra kanskje å framskynde den støttepakken til små og mellomstore bedrifter som regjeringen er i gang med, og som krever et grundig forarbeid.

Spenningene mellom Ap og Sp kommer stadig tydeligere til syne, med grunnleggende uenighet om markedsstyring og EU i bunnen. Avstanden mellom regjeringen og den øvrige venstresiden øker.

Snarere er Høyre og Ap-ledelsen på linje, i erkjennelsen av at enkle løsninger simpelthen ikke finnes

Men det energipolitiske spriket er ikke mindre innad i det stadig mer overveldende, borgerlige målingsflertallet, med Høyre og Frp som motpoler. Sylvi Listhaug tolker målingene som en tilslutning til partiets kamp mot krafteksport og for makspris på strøm og avgiftskutt.

Frp varsler ni forslag til det ekstra stortingsmøtet, ingen blir vedtatt. Partiet går for øvrig opp på den ene og litt mer ned på den andre målingen. Det samme gjør SV på motsatt side av den politiske delestreken.

Rødts offensive linje for mer av det Frp vil ha, blant annet en makspris på 35 øre, har heller ikke gitt noe stort løft i oppslutningen hittil. I flukten fra Ap fanger Høyre og Frp opp dobbelt så mange skuffede velgere som de to partiene til venstre for regjeringen.

Høyre har sin desidert sterkeste tilvekst i sørvest, der strømprisøkningen er mest dramatisk. Men partiet kan ikke sies å ha lansert noe tydelig krisepolitisk alternativ til regjeringen. Snarere er Høyre og Ap-ledelsen på linje, i erkjennelsen av at enkle løsninger simpelthen ikke finnes, uten uoverskuelige bivirkninger for renten, nødvendigheten av å spare strøm, eller for norsk økonomi generelt.

Er det Erna Solbergs håndtering av koronakrisen som slår ut? I alle fall er det et interessant fenomen at strømkrisen sender et styringsparti til værs, mer enn å spre velgere på småpartier med enkle løsninger.