Det politiske puslespillet i de syv kommune i Midt-Troms er — stort sett — falt på plass. I kampen om ordførertaburettene er det Arbeiderpartiet og damene som er taperne.

Nå er det bare Bardu som ikke er hundre prosent avklart. Men sittende ordfører Toralf Heimdal og Senterpartiet var valgets soleklare vinner, og det finnes ingen andre alternativer enn den profilerte og frittalende Heimdal i den posisjonen. Han trenger bare støtte fra ett parti, og hvem det blir er ikke klart ennå.

Avklart ble det denne uka både i Lavangen, Salangen, Senja, Sørreisa og Dyrøy — og forrige uke i Målselv. De harde fakta er at Midt-Troms i perioden som nå går ut var styrt av fire ordførere fra Senterpartiet og tre fra Arbeiderpartiet. Nå blir tallet tre fra Senterpartiet, to fra Arbeiderpartiet og to fra Høyre.

I forrige periode hadde vi tre kvinnelige ordførere; I Lavangen, Salangen og Dyrøy. Nå er det èi kvinne tilbake, den klare valgvinneren i Lavangen, Hege Myrseth Rollmoen fra Ap. Nå gikk riktignok Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen av som Sp-ordfører og inn i regjeringsapparatet lenge før valget — men uansett gikk dette valget i et likestillings- og kvinneperspektiv i gal retning for Midt-Troms.

Og for Arbeiderpartiet er det ekstra nedslående at det potensielt var fire kvinner som kunne blitt ordførere i Midt-Troms. Rollmoen i Lavangen klarte det med god margin. Marginene var ikke på Senja Aps kandidat, Marit Stubberud Hanssens, side. Hennes parti endte noen få fattige stemmer bak Høyre (21,5 mot 20,9).

Og da posisjonene i det oppsiktsvekkende samarbeidet mellom Høyre, Ap og Sp skulle fordeles i Senja, måtte Stubberud Hanssen ta til takke med varaordførerjobben. Men partiet er i alle fall ute av opposisjonen i Senja — der maktet de rett og slett ikke å være lenger. Styringspartiet ville ha mer makt.

Det politiske ordfører-landskapet og fargekartet i Midt-Troms er dramatisk endret

Enda mer surt var det for Ap — og kvinnene — i Målselv. Partiet ble desidert størst i valget med 36,5 prosents oppslutning. Og det hersker ingen tvil om at et klart flertall blant kommunens innbyggere ville ha den profilerte kunstneren og felespilleren Ragnhild Furebotten som ordfører.

Men hun ble skjøvet ut i kulden av samarbeidskonstellasjonen Høyre, Sp og Frp — og der Høyres Martin Nymo fikk taburetten til tross for «bare» 19,5 prosents oppslutning, til og med over tre prosentpoeng mindre enn Senterpartiet og tidligere ordfører Bengt-Magne Luneng. At slikt skaper reaksjoner ute i velgermassen er til å forstå, men slik er det politiske spillet — enten man liker det eller ikke.

Historien fra Dyrøy minner mye om Målselv. Tidligere ordfører Marit Alvig Espenes og Arbeiderpartiet ble valgets klare vinner med 33,2 prosents oppslutning. Men Senterpartiets Kjell-Sverre Myrvoll ble torsdag valgt som ordfører med knappest mulig margin med støtte fra Høyre og Frp, etter et omstridt fravær i kommunestyret og påstander om «utidig press». Marit Alvig Espenes er gått av, og en lang Espenes-æra i Dyrøy-politikken er over.

Totalen ble ikke bra for Arbeiderpartiet i Midt-Troms. Trøsten er at Hege Myrseth Rollmoen i Lavangen og Jan-Eirik Nordahl i Sørreisa står fjellstøtt. Det gjør også Simon Løvhaug og Senterpartiet i Salangen.

Men det politiske ordfører-landskapet og fargekartet i Midt-Troms er dramatisk endret etter valget — fra bare rødt og grønt — til atskillig mer blått, til og med i de to klart største kommunene i regionen.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her