Nord-Norge kan som feriedestinasjon om sommeren friste med både vakre fjell, midnattsol og hvite strender med mjuk sand. Og dessuten et ikke for varmt, behagelig klima, noe som stadig flere utenlandske turister verdsetter med et bakteppe av ekstremvarme i sørlige deler av Europa. Nordnorske feriemål som Lofoten, Senja, ishavsbyen Tromsø, Lyngen og nordover gjennom Finnmark er etablerte og ettertraktet av mange.

Felles for alle er avhengigheten av at feriegjestene kommer med fly. Mange hadde gledet seg til endelig å kunne ta en feriereise nordover etter to år med pandemi-tilstander. Derfor har ifølge leder Audun Pettersen i Virke Reiseliv den over to uker lange pilotstreiken i SAS lagt en betydelig demper på jubelen innen reiselivsnæringen i nord. Bare Norwegian, Widerøe og Flyr har hatt ruter til Nord-Norge, og prisene har vært langt høyere enn tidligere.

Så mange andre reisealternativer finnes ikke, med mindre de besøkende hiver seg med Hurtigruten eller Havila og tar kystveien nordover - alternativt tog til Fauske eller via Sverige til Narvik, og så buss eller leiebil videre. Avstandene er store i nord og det er både tidkrevende og kronglete å reise slik, sammenlignet med en totimers flytur fra Gardermoen.

Konsekvensen for reiselivsnæringen har vært at mange allerede bookede opplevelsesferier har blitt kansellert den siste tiden, og folk har også på kort sikt blitt redde for å bestille turer som man ikke vet om det blir noe av. Flere aktører opplever derfor lavere besøkstall enn forventet denne sommeren. Det går selvfølgelig utover inntjeningen og kommer svært ubeleilig med tanke på å rette opp økonomien etter to labre år preget av pandemien.

Andre faktorer som Ukraina-krigen, energikrisen og svakere økonomi for europeere flest, gjør nok at noen dropper feriereisen i år

At de fleste utenlandske feriegjestene har hovedferien sin i august gir grunn til forsiktig optimisme for reiselivsnæringen resten av sommeren. Men andre faktorer som Ukraina-krigen, energikrisen og svakere økonomi for europeere flest, gjør nok at noen dropper feriereisen i år. Likevel — i et Europa preget av nærmest uutholdelig ekstremvarme i land etter land denne sommeren, kan muligens flere fristes av å vende blikket mot nord og velge seg en ferie i mer behagelige og kjølige omgivelser. Her har Nord-Norge alle forutsetninger for å levere gode opplevelser. Finnes det noe «coolere» enn det?

MINILEDER

Medaljens bakside

Svenske Martin Sjögren fratrer som landslagssjef for de norske fotballdamene. Norge hadde et hårete mål om medalje i EM, men det endte isteden med fiasko i gruppespillet.

Når det ikke blir medalje er medaljens bakside for fotballtrenere ofte å bli sparket.