Den nordnorske sommeren er en mildt sagt uforutsigbar sak. Når den overhode ikke innfrir er den kilde til stor frustrasjon, og i motsatt tilfelle, når sommeren spiller på lag — slik som i år — er det omtrent den største glede man kan få. Sol, varme og blå himmel tas imot av nordlendingene, som fortsatt har den kalde og søkkvåte mai-måneden friskt i minnet. Dette fortjener vi!

Vi har sikkert hatt slike lange finværsperioder mange ganger tidligere, og det er selvfølgelig en real sjanse for at det snur om nå, slik at resten av sommeren blir en begredelig værmessig affære. Det ville ikke overrasket. Den nordnorske sommeren har imidlertid vært såpass stabilt flott så lenge nå at man begynner å kjenne på at dette slettes ikke er normalen. Meteorologisk Institutt har for så vidt også allerede slått fast at juni var svært varm i Nord-Norge, foruten Lofoten, Vesterålen og enkelte kystområder.

For verden som helhet raser det inn stadig nye varmerekorder. Fire dager på rad ble det slått rekord, sist 7. juli da gjennomsnittsrekorden for jordkloden ble målt til 17,23 grader. I flere land i Europa er det hetebølger som herjer, blant annet i Italia, Frankrike, Tyskland, Spania og Polen. Også sørvestlige deler av USA er rammet av ekstremtemperaturer både på land og i havet. Mennesker og dyr sliter i heten, og hetebølgene fører til både død og lidelse. En fersk rapport fra det europeiske helseinstituttet anslår at så mange som 61.000 mennesker omkom i fjorårets hetebølger, og man frykter at tallet skal bli enda høyere i år.

Det pekes på to faktorer når varmerekordene og hetebølgene skal forklares, det ene menneskeskapte klimaendringer og det andre er værfenomenet El Niño. Sistnevnte er en tilstand med uvanlig høy overflatetemperatur i det sentrale og østlige Stillehavet, nær Ekvator, som påvirker været og temperaturen på store deler av kloden. Fenomenet oppstår hvert 3. til 7. år. El Niño, eller «den lille gutten» som det heter oversatt til spansk, vil altså komme igjen og igjen — slik som det alltid har gjort med jevne mellomrom. Til tross for klimaavtaler, reduserte CO2-utslipp og et grønt skifte er vi nå kommet dit at flere forskere advarer om at det er umulig å reversere klimaendringene.

Noen tviler fortsatt på at klimaendringene er menneskeskapte. Det man imidlertid ikke trenger å tvile på er varmerekordene som kommer som perler på en snor, hetebølgene, tørken og ødeleggelsene.

Minileder: Helt på sin plass

En person fikk en bot på 12.500 kroner etter å ha direktestrømmet et gjenopplivningsforsøk under en drukningsulykke hvor en person døde, opplyser Nettpatruljen i Oslo, Asker og Bærum.

Boten er helt på sin plass for personen, som på forkastelig vis gjorde underholdning ut av en tragedie.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her