Millionfisken og Rossfjordrocken var suksesser. Og om ikke lenge er det duket for Finnsnes i Fest og Norges råeste bakkeløp, begge to nokså store arrangementer. I tillegg er det en hel del mindre arrangementer som skal gjennomføres i løpet av sommeren — bygdedager, martnaer, kamper og konserter. Arrangementer som alle skaper aktiviteter og samrøre og samhold mellom folk i regionen vår. Man kan anta at også disse arrangementene blir suksesser, selv om regnet øser ned og mygga suger seg fast.

Bolyst er kanskje blitt en forslitt klisje, men det er ekstremt viktig å foréne fellesskapet og de kreftene som bygger stolthet og trivsel. Da bygger man også sunn patriotisme i stedet for sjåvinisme, på veien mot større samhold.

Når man er pepret med dårlige tall fra Statistisk sentralbyrå gjennom flere år — og stadig vekk ser at kjente fjes starter av sted uten returbillett, er det lett å miste gnisten.

Mange av de som besøkte Sjøvegan eller Rossfjord fikk nokså sikkert en solid wow-følelse

Kultur, idrett og fellesprosjekter i lokalsamfunnet er et forbausende slitesterkt lim for å skape optimisme, uten at noen tror det representerer et hokus fokus for å snu flyttestrømmen. Sentralisering er en global megatrend, så det skal mange ting for å snu den. Kampen for interessante og lønnsomme arbeidsplasser er avgjørende, ikke minst for unge mennesker.

I en mangfoldig region som Midt-Troms, der hver kommune har sin særegenhet, er det mange faktorer som spiller inn, men noen fellesnevnere er det. Boliger, trygge tjenester og sikker samferdsel er noen punkter som må på plass. For å løse dette er samarbeid over kommunegrensene viktig, enten det er innad i regionen, eller inn mot de større kommunene nær oss.

Midt opp i alle tunge og svære snuoperasjoner, er det viktig å sette pris på det man har rundt seg, enten det er folk eller en alpin natur som slår det meste av blikkfang.

Mange av de som besøkte Sjøvegan eller Rossfjord fikk nokså sikkert en solid wow-følelse. Natur, aktiviteter og ikke minst folk som sendte gode signaler og skapte en lyst til å komme tilbake. Og i retur vokste selvfølelsen hos de som var på hjemmebane. Uten stolthet og optimisme blir det meste veldig mye vanskeligere.

Bolyst er kanskje blitt et forslitt begrep, men det er ekstremt viktig.

Minileder: Bulder og brak

Til og med meteorologene i Tromsø skvatt da det kraftige tordenværet braket løs tirsdag kveld.

Det kom som julekvelden på kjerringa med andre ord.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her