Kronprins Haakon fikk en forfriskende oppladning med familietur til Alta sist helg. Torsdag kunne han feire 50-årsdagen, vel vitende om at posisjonen til kongehuset er like urokkelig som den norske fjellheimen. Det gjør at selv de mest prinsipielle republikanere møter en vegg av motargumenter når de fremfører frasen om at ingen kan arve en slik framskutt posisjon i samfunnet. Det blir som å skvette vann på gåsa. Det preller av, i tillegg til at du kan få en overhaling som gir et skinn av både rødt, hvitt og blått.

Kronprinsen hadde sine kvaler som ung. Han la ikke skjul på at han var i en tankeprosess, simpelthen fordi det ikke er uproblematisk å vie hele livet til å være en offentlig person med stort ansvar og store forventninger. Å være kronprins og etter hvert konge gir naturligvis privilegier, men man arver også utfordringer. Vi synes det står respekt av at han tidlig viste selvstendighet og åpenhet og dermed signaliserte at dette ikke er en posisjon eller jobb man tar på autopilot.

Vi er for vår del imponert av at jubilanten framstår med en så trygg og tydelig stemme som kronprins. Ikke i politiske stridsspørsmål, naturligvis, men med verdibasert tilnærming. Kongehuset ble modernisert med Kong Harald og Dronning Sonja, i den forstand at de har vært opptatt av mangfold og inkludering. Kronprinsen følger i samme spor. Det betyr mye for mange, spesielt når det er minoriteter som får kjenne på motstand og uvilje i hverdagen, bare i kraft av sin hudfarge, bakgrunn, legning, status eller meninger. Da er det godt å ha et samlende overhode som ser menneskene i samfunnet og som vil at flest mulig skal ha det godt med seg selv.

Vi har et kongehus som skal og bør styre unna politiske spørsmål, men som faktisk kan være relevant og tilstede for innbyggerne. Kronprins Haakon har for lengst arvet et verdi- og vidsyn som gir oppdrift i rollen, og vårt inntrykk er at prinsesse Ingrid Alexandra har mange av de samme egenskapene. Det betyr at republikanerne kan se langt etter en konstitusjonell endring i overskuelig framtid.

Kong Haralds humor og jordnære tilnærming er vel kjent fra hans årlige visitt i Altaelva, der han kan nyte mange års vennskap og nærhet til en naturopplevelse han har dyrket siden midten av 1970-tallet. Å knekke denne koden er viktig her til lands og begrepet folkekonge blir noe mer enn en svulstighet. For enkelte er det kanskje et lite minus at kronprins Haakon har en manglende interesse for denne lakseelva som Kong Harald har bidratt med et rojalt omdømmeløft til.

Men så blir det en styrke at også kronprins Haakon som regent kan finne sin egen vei videre, basert på egne interesser og prioriteringer sammen med kronprinsesse Mette-Marit.

Samtidig har de fått med seg betydelig bagasje, holdninger som er verdt sin vekt i gull.

Vi gratulerer med 50-årsdagen!

MINILEDER: Regnværsturisme

Sør-europeere og amerikanere rømmer fra hetebølgen til regn i Bergen, skriver VG.

Verden er virkelig snudd på hodet når turistene heller vil ha regn enn sol.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her