Debatten om havvind i Norge har vært intens de siste årene, men først nå legges det opp til at den vil ta av for alvor. Prisen som må betales for å realisere regjeringens våte drøm om mer grønn strøm kan nemlig bli høy. Fiskerne langs kysten frykter at de vil måtte bære den største byrden.

NVEs forslag om å plassere havvind-parker i 20 ulike områder langs kysten av Norge møter naturlig nok massiv motstand fra fiskeriorganisasjonene. De mener med rette at disse områdene er viktige fiskefelt som ikke bør ødelegges av vindturbiner og kabler på havbunnen. Fiskerne frykter at de vil miste tilgangen til det som i dag er viktige fiskefelt, og at det vil få alvorlige konsekvenser for deres virksomhet.

Men dette er ikke den eneste bekymringen fiskerne har. De er også bekymret for hvordan havvind-parkene vil påvirke gytingen langs kysten. Fiskerne er avhengige av gode gyteområder for å opprettholde bestandene, og de frykter at havvind-parkene vil forstyrre gyteprosessene og føre til at fiskebestandene går ned.

Dette er bekymringer som regjeringen må ta på alvor. Fiskeriene langs kysten er en viktig næring som gir arbeidsplasser og inntekter til mange mennesker. Hvis disse fiskeriene blir ødelagt av havvind-parker, vil det få store konsekvenser for lokalsamfunnene langs kysten.

Rett nok er det også viktig å ta hensyn til klimaet og miljøet. Havvind er en ren og fornybar energikilde som kan bidra til å redusere utslippene av klimagasser. Hvis målene som er satt for å bekjempe klimaendringene skal nås, må alle tilgjengelige teknologier og ressurser tas i bruk.

Men dette betyr ikke at vi skal ofre fiskeriene langs kysten for å oppnå klimamålene. Vi må finne en løsning som tar hensyn til både miljøet og fiskeriene, og som sikrer at klimamålene nås.

Dette krever samarbeid og dialog mellom alle involverte parter. Havvind-næringen må lytte til fiskernes bekymringer og ta hensyn til deres interesser. Fiskerne må sannsynligvis være åpne for å finne kompromisser og løsninger som kan sikre både deres og miljøvennlig strøm en framtid.

Uansett må fiskerne måstå sammen i kampen mot utbyggingsplanene som heretter vil poppe opp. Dette er en sak som angår samtlige fiskeriorganisasjonene, både Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Norges Kystfiskarlag, ja liketil Norges Råfisklag og Sildelaget. I denne saken er det viktig å legge all annen konflikt til side og forene kreftene for å beskytte fiskeriene og kystsamfunnene våre.

Det bør ikke herske tvil om at utbyggingen av havvind-parker vil få store konsekvenser for fiskerne, både i form av tapte fiskefelt, påvirkning av gyteområder og økonomisk nedgang i fiskerisamfunnene. Derfor er det avgjørende at fiskerne står sammen og jobber i fellesskap for å ivareta de felles interessene.

Det er også viktig å samarbeide med andre aktører som er opptatt av havet og kystens bærekraftige forvaltning. Dette inkluderer miljøorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og lokale befolkninger som også kan bli berørt av utbyggingen av havvind-parker.

Derfor er det bare å oppfordre alle fiskeriorganisasjoner til å sette sine uenigheter til side og samarbeide for å beskytte fiskeriene og kystsamfunnene våre. Dette er en felles kamp som krever samhold og innsats fra alle parter for å sikre en bærekraftig fremtid for fiskeriene langs kysten av Norge.

Om det ikke har vært krevd før, ja så vil om ikke annet denne kampen kreve ti tusen støveltramp i takt.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her