Som ordførerkandidat for Sørreisa Høyre liker jeg engasjementet for politikken i Sørreisa for tiden. Debatter og høyst aktuelle saker som betyr noe for alle innbyggerne er på agendaen og settes lys på, både fra etablerte og nye lokalpolitikere.

Det hersker liten tvil om at det skjer mye i forkant av valget 2023. Det fine hadde vært om engasjementet og åpenheten fortsatte også etter valgkampen for alle partiene. Og ikke minst at det er substans bak det partiene ønsker å oppnå fremover.

Leserinnlegget til Jan Skogheim publisert 26. juli inneholder noen tallfakta og tanker jeg ønsker å drodle videre på. Først og fremst vil jeg ta opp ord som demokrati og «diktatur». Etter min mening har vi ikke antydningsvis «diktatur» i noen form i Sørreisa, selv om et parti alene kan bestemme alt med 51,4 prosent av stemmene og flertall i kommunestyret. Det er jo i høyeste grad selve definisjonen på demokrati, de stemmeberettigede i bygda har valgt hvem de ønsker skal gjøre det beste for Sørreisa i perioden 2019-2023.

Nå skal vi atter en gang velge hvem som skal ta små og store avgjørelser på vegne av oss alle. Er det noe poeng å stemme? (hele 37 prosent, eller 1.042 personer tenkte kanskje det ved valget i 2019?). Ja, helt klart er min første tanke! Flere hundre millioner skal disponeres, og knallharde prioriteringer må gjøres med de kronene som er til rådighet, de må brukes på en klok måte — og alle påvirkes i en eller annen grad.

Om en ikke er fornøyd med tingenes tilstand er ingen anledning mer passende enn årets kommunevalg

Da synes jeg også man skal stemme, og som Skogheim sier: Kommunen har siden krigen vært styrt av Arbeiderpartiet, med unntak av perioden 2007-2011 da Høyre hadde ordføreren. Og bakgrunnen for det skal etter hva jeg har fått med meg være at Samlingslista ble største parti med 29,8 prosent og hadde «vunnet» valget. Da valgte ulike partier med blant annet Arbeiderpartiet (som for øvrig fikk en oppslutning på 24,7 prosent, ned hele 23,5 prosent fra kommunevalget i 2003) å skaffe seg flertall i kommunestyret. Høyre ble tilbudt ordførervervet med «bare» 14,6 prosent av velgerne på sin side.

Kan noe slikt skje igjen i Sørreisa? Ja, absolutt!! Kan andre muligheter ligge på bordet? Ja, definitivt!! Hva gjør valget så spennende dette år? Flere faktorer spiller inn, etter min mening. Samlingslista og Kristelig Folkeparti stiller ikke liste i 2023. Det er ikke ønskelig og synd, flere enn fem partier skulle vært representert.

Med det sagt fikk disse to partiene en oppslutning på 17,8 prosent (303 stemmeberettigede) ved forrige valg. Plusser vi på de som ikke brukte sin stemme (1.042 personer), er det 1.345 personer som kan påvirke og forandre bildet fra forrige valg. Disse gruppene utgjør tilnærmet 49 prosent av de stemmeberettigede i kommunen!

Om alle disse hadde stemt på et eget parti og samarbeidet med hvilket som helst annet parti, ville de fått flertall basert på tallene fra 2019. Dette illustrerer på en god måte hvor viktig det er å stemme. Nå får vi nok dessverre ikke 100 prosent deltakelse i Sørreisa, men langt høyere enn 63 prosent burde være mulig.

En annen faktor er at Høyre ved dette valget er revitalisert, og mer enn klar for mange representanter i kommunestyret. Hvor mange velgere vil de kunne skaffe seg? Historisk sett har Høyre hatt langt høyere oppslutning i Sørreisa. Om vi leker med tall kan et tenkt utfall bli at Høyre oppnår rundt 30 prosent eller mer, et brakvalg med andre ord i Sørreisa, men på høyde med Poll of Polls sine meningsmålinger på landsbasis i forbindelse med kommunevalget 2023.

Og folk i Sørreisa kan potensielt stemme slik resten av Norge gjør. Nå mener jeg vi har sterke kandidater, og er et veldig godt alternativ til dagens flertall. Kan Høyre hente flere velgere fra andre partier, og de som ikke brukte sin stemme i 2019? Det er slik jeg ser det helt åpent i det politiske landskap i Sørreisa! Hva resultatet til syvende og sist blir får vi vite i september.

Om flere opplever at kommunen ikke blir styrt på ønsket måte, vil ha et større mangfold i kommunestyret, nye måter å tenke på, forandringer eller rett og slett stemme noe annet enn sist — om en ikke er fornøyd med tingenes tilstand er ingen anledning mer passende enn årets kommunevalg.

Bruk din stemmerett! Og så liker jeg Jan Skogheim sine tanker om å gi en ekstra stemme til de en mener kan gjøre en god jobb for innbyggerne — uavhengig av hvilken liste de står på. Dette omtales gjerne som å gi en «slenger», formålet med dette er å gi velgerne en mulighet til å gi deler av stemmen sin til en kandidat som tilhører noen andre enn det partiet man foretrekker.

Godt valg!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her