Mens sosiale medier renner over av meldinger om storfangst av stillehavslaks i havet, valgte Klima- og miljøminister Espen Barth Eide å besøke tiltak i elv da han i forrige uke var på besøk i Finnmark. Valget er ikke unaturlig all den tid staten har brukt penger på finansiering av laksefellene, men at ikke innsatsen i sjø vies oppmerksomhet er symptomatisk for myndighetenes innstilling til problematikken.

Ennå er vi tidlig i sesongen, men mye tyder på at årets innsig av den uønskede gjesten fra øst kommer til å knuse rekordene som ble satt for to år siden. Da ble det registrert uttak av 190 tonn stillehavslaks i elvene. Hvor mye som ble tatt på havet er ikke godt å si, men det er all mulig grunn til å anslå en betydelig tonnasje også her.

Hver eneste fisk som tas i havet er en fisk mindre å hanskes med på elva. I kampen mot lakseinvasjonen kan man derfor ikke satse på at én metode alene skal være saliggjørende.

Det kan godt være at lakseforsvarsledelsens øverste politiske leder allerede vet dette, men politikk handler om signaler. Ved å ensidig vie den ene metoden oppmerksomhet, og overse den andre, befester Espen Barth Eide inntrykket av en ledelse som ikke er interessert i lokal kompetanse.

Vi håper departementet planlegger flere turer til frontlinjen i nord, og vi håper sjølaksefiskernes innsats blir sett og anerkjent som et viktig bidrag til å både bekjempe en pågående miljøkatastrofe samtidig som en viktig matressurs blir utnyttet.

Minileder: Ikke med nål og tråd

Sigbjørn Syr ble takket av etter 36 års tjeneste hos Senja brann og redning. Til Folkebladet opplyste Syr at han har mange prosjekter på gang i forbindelse med pensjonisttilværelsen. Men å sy, det skal han ikke...

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her