Hvis du ønsker å sette opp et gjerde, bygge garasje, utvide terrassen din eller rive en gammel fjøs, skal du få ja til det. Du skal faktisk ikke trenge å spørre om lov, men kun sende et varsel til kommunen om hva du har tenkt i gjøre. Det er du som bestemmer.

Plan- og bygningsloven ble omfattende liberalisert den gang Per Willy Amundsen var statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet fra 2013 til 2016, blant annet ble det ikke lenger nødvendig å søke om tillatelse til å sette opp små bygg, kun sende forenklet byggemelding til kommunen. Senja kommune har lagd egne regler som overprøver dette i LNF-områdene — dvs. på bygda der det er god plass.

Svein Alfred Nilsen Foto: Privat

Senja Frp mener det er viktig med en profesjonell og effektiv kommuneadministrasjon som behandler plan- og byggesøknader raskt og effektivt. Det skal være enkelt for folk flest å få fradelt tomter og byggetillatelser til boliger.

Fremskrittspartiet er overbevist om at en begrensning av statsforvalterens og fylkeskommunens innsigelser, vil bidra til en mer effektiv og smidig behandling

Det er den som eier en bolig som bestemmer hvordan boligen skal brukes, herunder om den skal brukes som helårsbolig, sesongbolig eller fritidsbolig. Fremskrittspartiet ønsker derfor ikke at kommunen skal kunne ilegge boplikt for private boliger.

Senja Frp ønsker å fokusere på:

• Å opprette ja-kommunen ved at vi i langt større grad skal benytte Ja- stemplet, og gi innbyggerne frihet til å realisere sine ønsker.

• Å skape begeistring og optimisme blant innbyggere og næringsutøvere i kommunen.

• By- og tettstedsutvikling.

• Legge føring for at eksisterende bebygde og ubebygde boligtomter i distriktet som er omfattet av LNFR-formål også kan utvikles på lik linje med sentrumstomter. Dette for å gi bolyst og muligheter til de som vil bo i distriktet.

• Senja kommune skal ikke ha lokale vedtak i sin arealplan som overstyrer de generelle føringene i Plan- og bygningsloven. Det skal for eksempel ikke være nødvending for folk som bor i LNF-områder å søke om dispensasjon fra kommunens arealplan for tiltak som etter Plan- og bygningsloven ikke er søknadspliktig

Statsforvalterens og fylkeskommunens innsigelser er en bremsekloss for lokal utvikling. I den grad dette blir gjort for å beskytte den utdøende nomadiske reindriften, så er det feil i alle fall å regne bebygde tomter som reindriftsområder. Alle vet jo at reinen skyr menneskeskapte innretninger (spøk).

Fremskrittspartiet er overbevist om at en begrensning av statsforvalterens og fylkeskommunens innsigelser, vil bidra til en mer effektiv og smidig behandling av plan-, areal- og byggesaker. Dette vil sikre raskere fremdrift og bedre tilpasning til lokale behov og prioriteringer, til beste for innbyggere og kommunen.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her