Finnsnes i Fest har lange tradisjoner som en svært populær sommerfestival i Troms. Forløperen var Midt-Tromsfestivalen som ble arrangert på Finnsnes noen ganger tidlig på 70-tallet, mens Finnsnes i Fest så dagens lys i 1979. Tidlig på 80-tallet ble festivalen noen år markedsført som Finnsnes-Dagene, men Finnsnes i Fest var et bedre navn — og det festet seg, bokstavelig talt.

I løpet av de mer enn 40 årene som har gått siden starten, har Finnsnes i Fest vært en populær årlig foreteelse med et program som regel bestående av noe for enhver smak. Innbyggere og tilreisende har år etter år kunnet kose seg med musikk i et stort antall sjangre, samt oppleve kunst, teater og andre kulturelle og sosiale aktiviteter fra morgen til kveld. Finnsnes i Fest har vært upretensiøs og med sin allsidighet lagt vekt på først og fremst å være en trivelig folkefest. Familievennlighet har vært en av suksessfaktorene. Samtidig har det kanskje også vært en litt begrensende faktor med tanke på å bli «tatt helt på alvor» som en viktig musikk- og kulturfestival.

Men Finnsnes i Fest klarer seg godt med stemplet «folkelig». Festivalen har levert uforglemmelige opplevelser for mange i årenes løp. Gyldne øyeblikk som da Bobbysocks i kjølvannet av seieren i Eurovision Song Contest i 1985 fikk hele Finnsnes til å la det svinge fra scenen på Valen, eller da Wenche Myhre samlet hele 6.000 mennesker i sentrum da hun opptrådte under FiF to år tidligere. Jeg kan også nevne i fleng artister som The Monroes, Wishbone Ash, Nazareth, Åge Aleksandersen, D.D.E., Sivert Høyem, Stage Dolls, TNT, Europe, Morten Abel og Hellbillies. Lista over store artistnavn som har opptrådt på Finnsnes i Fest, er lang og imponerende.

KONSERTER: Åge Aleksandersen og Sambandet er blant flere toppartister som har opptrådt under Finnsnes i Fest i årenes løp og alltid levert varene for et feststemt publikum. Foto: Stine Aarvik

Økonomisk har det vært både gode år og dårlige år. Festmenyen har ikke falt i like god smak hver gang. Værgudene har heller ikke alltid spilt på lag med arrangørene. Det er et element av sjansespill i å arrangere ting utendørs under en nordnorsk himmel. Men den alvorligste nedturen ligger bare få år tilbake. Næringsforeningen Finnsnes Forum, arrangør av Finnsnes i Fest, viklet seg fra 2017 til 2019 inn i store finansielle problemer. En galopperende kreditorgjeld vokste fra cirka 100.000 kroner til hele 2,5 millioner kroner bare på de tre årene, og foreningen red inn i solnedgangen mot slutten av 2019. I svart silhuett med bøyet hode og en tåre i øyekroken. Oppbudsbegjæringen innebar samtidig en usikker fremtid for konseptet Finnsnes i Fest fremover.

Men på sensommeren 2020 kom Rema 1000-kjøpmann Bjørn-Åge Bergland og Sten-Jonny Kildahl, leder av Byggesystemer (nå Renta) på Botnhågen, på banen. De kjøpte konkursboet med sikte på å stable den populære sommerfestivalen på beina igjen. Dristig satsing av de to forretningsmennene, spesielt i en tid da koronapandemien langt fra var over — den hadde egentlig bare såvidt begynt. Og slik pandemien utviklet seg utover høsten 2020 og inn i det nye året, var det ingen overraskelse at det ikke kunne gjennomføres noe arrangement i fjor sommer.

FINNSNESPATRIOTER: Rema 1000-kjøpmann Bjørn-Åge Bergland (til venstre) og Sten-Jonny Kildal, leder av Byggesystemer (Renta) ønsker å føre videre de gode tradisjonene man forbinder med merkevaren Finnsnes i Fest. Foto: Privat

Men nå er endelig alt klart for Finnsnes i Fest anno 2022 — «under new management», som det heter. Bjørn-Åge Bergland og Sten-Jonny Kildahl sier i en pressemelding at de gjør dette fordi de er glade i Finnsnes, og legger til at de med Finnsnes i Fest ønsker å være en formidler og leverandør av god underholdning for både barn og unge, voksne og den eldre garde. Et samarbeid med det lokale utelivet, næringslivet, lag og foreninger står sentralt i tankegangen. Alle skal kunne dra nytte av og tjene på festivalen. Det er med andre ord mye av det som tradisjonelt har kjennetegnet Finnsnes i Fest helt fra starten av. Ideene bak den gamle merkevaren lever videre.

Det er viktig at Finnsnes i Fest føres videre og blir vellykket — både for arrangører, publikum og kultur- og næringslivet i og rundt byen vår

Med tre lange år siden forrige FiF er det gledelig å se at byen vår igjen er gjort festklar denne uka. Storgata er stengt for gjennomgangstrafikk fra Cornerkrysset til rundkjøringa ved Ottos, og er inntatt av torghandlere klare til å møte et mylder av besøkende. Tivoliet glimrer i år dessverre med sitt fravær, sikkert til stor skuffelse for mange barn. Men Barnas Dag med bamsesykehus og spennende møter med brann- og redningstjenesten, ambulanser og politi var et lite plaster på såret for både bamser og barn i går.

TIVOLIFRITT: Årets Finnsnes i Fest blir dessverre uten tivoli, sikkert til stor skuffelse for mange barn. Men Barnas Dag og mange andre morsomme aktiviteter blir det uansett. Foto: Ingvild Warholm

At tivoliet mangler i år åpner imidlertid for at Heimlymyra kan stå i sentrum for begivenhetene denne gangen. Det er noe nostalgisk over det — man må langt tilbake for å finne sist gang Heimlymyra var hovedarena for festivalen. Et digert festivaltelt er reist med plass til 2.500 personer og veien fra teltet til hovedscenen er kort. Med mange flinke lokale krefter på programmet samt etablerte artister som Chris Medina, Anita Skorgan, D.D. E., Marcus & Martinus og TIX, bare for å nevne noen, så har publikum massevis av grunner til å møte opp og bidra til å gjøre årets arrangement til en skikkelig fest. Det fortjener både artistene, FiF-gründerne Bergland og Kildahl og alle de frivillige som legger ned enormt mye arbeid for at alt skal gå så bra som mulig.

Etter en grå og regntung start på festdagene, ser det ut til at også værgudene har latt seg overbevise om å bli med og kaste glans og spre solstråler over arrangementet inn mot helga. Ingenting er bedre enn det. Det er viktig at Finnsnes i Fest føres videre og blir vellykket — både for arrangører, publikum og kultur- og næringslivet i og rundt byen vår. For vi trenger virkelig disse festlige dagene hver sommer, gjør vi ikke?