Valgoppslutningen ved kommune- og fylkestingsvalg i Sørreisa har ligget på i overkant av 60 % de siste 20 årene. Det vil si at nesten 40 % av de stemmeberettigede i kommunen har latt være å stemme. Dette er for dårlig!

Husk at valget er svært relevant for deg og din hverdag. Det aller meste rundt oss er nemlig politisk bestemt, og kan dermed forandres avhengig av hvilke politikere som får stemmen din. Kollektivtilbud, veier, planlegging, skole- og utdanningstilbud, fritidstilbud og eldreomsorg er eksempler på saker som påvirker oss hver dag. Dette er ofte litt vanskelig å kjenne igjen i debattene i valgkampen og derfor burde en utfordre politikere og media på å snakke om konkrete saker og hva vi er opptatt av. Det holder ikke å si at en er for bedre veier, bedre skole, bedre eldreomsorg, bedre fritidstilbud etc.. Det er stort sett alle partier. Og alle partiene vet også at det er hvordan en prioriterer de ulike områdene som får betydning for hvilket tilbud vi får. Det er pengene som rår. Og prioriteringene til hvert enkelt parti. Noen mener de rikeste må slippe så mye skatt, mens andre synes de bør skattelegges langt hardere. Noen synes vi burde satse mer på private aktører, mens andre mener at dette ikke blir rett. Noen mener at det er de eldres tur nå, mens andre mener vi bør satse på ungdommen. Og sånn kan en fortsette.

Jan Skogheim Foto: privat

Det er faktisk noen ganger lettere å finne ut hvem man ikke vil stemme på, enn å finne ut hvilket parti som passer best for deg

Og selvfølgelig; Kommunene får «aldri nok» penger fra staten til å gjøre alle innbyggerne fornøyde. Det vet alle som er i politikken. Det er alltid noe som skulle vært gjort bedre enten det nå er i skolen, eldreomsorgen, med veiene, innenfor kultur etc.

Husk at din stemme teller! Å ta del i demokratiet ved å stemme er helt grunnleggende og å stemme er det enkleste du kan gjøre for å delta. Det finnes mange eksempler på at det er få stemmer som skiller hvilke partier som får mandater og makt og en representant på fylket eller i kommunen kan ha mye å si i for hvilke saker som blir satt på dagsorden og hvem som får flertall. Og ikke minst; Hvordan vi har det!

Det er faktisk noen ganger lettere å finne ut hvem man ikke vil stemme på, enn å finne ut hvilket parti som passer best for deg. Da kan det være greit å huske at ingen finner det perfekte partiet som man er fullstendig enig med og at det i hvert fall ikke løses ved å la være å stemme.

Mange av oss forandrer stemmegivingen etter hvilke faser i livet vi er i. For fokuset er ikke alltid det samme om vi er unge i utdanning, unge voksne med småbarn, godt etablerte med god økonomi, minstepensjonister, interesser/hobbyer, jobb, saker vi er opptatt av etc. Og selvfølgelig om vi er engasjert i politikk og hvilke erfaringer vi gjør oss med politikere og partier lokalt. Uansett hvilket sted vi er i livet vil politikken som føres lokalt og regionalt gripe inn og påvirke livene våre. For uansett om du liker politikken som føres eller om du er uenig i den bør du stemme. Om så bare for å sikre at alt skal være som det er eller om det skal forandres. Husk at om du ikke stemmer så stemmer du kanskje på noen du ikke er enige med i sakene som er viktigst for deg.

Du kan tidligstemme i hvilken som helst kommune fra 3. juli til 9. august og du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune fra 10. august til 8. september. Selve valgdagen er 11. september. Bruk stemmeretten og godt valg!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her