Sverige opplever en voldsbølge helt ute av kontroll. I Norge må vi ikke ta det for gitt at noe lignende ikke kan ramme oss. Det er skremmende opplysninger politiet og Kripos kommer med — at svenske kriminelle nettverk har tette forbindelser også med Troms fylke og Tromsø by. Det indikerer at det må jobbes på bred front for å hindre at volden sprer seg hit.

Enhetsleder Ståle Luther i Troms politidistrikt advarer mot at svenske kriminelle nettverk leverer amfetamin til Troms og Tromsø. – Det vurderes som særlig alvorlig at aktører fra flere ulike nettverk fra Sverige forsyner distriktet med narkotika, og at enkelte deltar aktivt i omsetning, sier Ståle Luther i Troms politidistrikt til iTromsø.

I sin stilling som enhetsleder for forebygging, etterretning og etterforskning ser han hvordan kaoset i svenske gjenger påvirker Troms. Det er flere koblinger mellom kriminelle aktører i Troms og Sverige. Samarbeid mellom disse aktørene har pågått over flere år, ifølge Luther.

I Sverige er elleve personer drept bare i løpet av september. Voldsepisodene er knyttet til intern strid i det såkalte «Foxtrotnettverket», samt en konflikt med det rivaliserende «Dalennettverket». Flere av ofrene og flere av de antatte gjerningspersonene er svært unge. Det yngste drapsofferet er 13 år gammel. Det ryster Sverige, og det ryster nabolandene, ikke minst Norge.

De kriminelle nettverkene har også andre forgreininger til Norge. En bortførings- og utpressingssak i Trondheim i mai skal blant annet ha en kobling til det beryktede Foxtrotnettverket, ifølge Addresseavisen.

Forebygging handler om å gi ungdom mulighet til å oppleve mestring, og følelsen av å lykkes

Dette burde være et kraftig varsku til norske myndigheter. Det må mobiliseres bredt for å unngå at de svenske tilstandene sprer seg til Norge. Politiets muligheter til å overvåke og bekjempe organisert kriminalitet må styrkes. Justismyndighetene må prioritere de spesialiserte enhetene i politiet.

I Sverige koker den politiske debatten. - En ansvarsløs innvandringspolitikk og mislykket integrering, sier statsminister Ulf Kristersson om årsaken til kriminaliteten, og skyver ansvaret over på politiske motstandere som har styrt landet i tidligere perioder.

Det er uansett ikke tvil om at framveksten av såkalte parallellsamfunn har utviklet seg til et voldsomt samfunnsproblem. En fornuftig norsk integrerings- og bosettingspolitikk kan forhindre at det dannes usunne samfunn med store innvandrergrupper.

De kriminelle nettverkene rekrutterer bevisst blant ungdom som på en eller annen måte har falt utenfor i samfunnet. Derfor vil kampen mot utenforskap være et effektivt og viktig våpen også mot organisert kriminalitet. Da trengs både tidlig innsats i skolen, tiltak mot frafall i videregående skole og meningsfulle fritidstilbud.

Forebygging handler om å gi ungdom mulighet til å oppleve mestring, og følelsen av å lykkes. Jo flere som lykkes, desto færre er det som faller utenfor.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her