Senja formannskap har nok en gang gjort det de gjør best: Satt på bremsene. Representantene fra Sp, Ap, Høyre, SV og Senjalista stikker hodet litt lenger ned i sanden. På tross av et uomtvistelig faktagrunnlag skal det ikke gjøres noen strukturelle endringer i helse- og omsorgsektoren. De utsetter det vanskelige, og nekter å se realitetene i øynene. Det er til å gråte av.

Allerede i dag er det svært store problemer med bemanning i sektoren, skyhøyt sykefravær, og kommunen bruker store beløp på innleie av vikarer. Hva er det vi har i vente? I de kommende tiårene er det godt dokumentert at det kommer til å bli vesentlig flere eldre, og vesentlig færre i yrkesaktiv alder. Den vanskelige bemanningssituasjonen kommer til å bli mye verre!

Formannskapet prøver å vedta seg vekk fra virkeligheten. Kanskje de har blitt inspirert av selveste Stortinget? For litt siden gjorde Stortinget et spenstig vedtak: De vedtok at Helse Møre og Romsdal skulle gjenåpne fødeavdelingen i Kristiansund, og bevilget 25 millioner til det. På tross av en massiv innsats og millioner brukt viste det seg umulig å få til en stabil bemanning som kunne gjøre det forsvarlig å gjenåpne fødeavdelingen.

Det er sterke ord å kalle formannskapet for feigskiter, men vi mener det er på sin plass

Stortinget kan ikke vedta at mangel på helsepersonell skal forsvinne. Formannskapet i Senja kan ikke vedta seg vekk fra en demografisk utvikling som krever strukturelle endringer. Men de kan tydeligvis trenere og utsette vanskelige beslutninger. Det som ordføreren så treffende kaller å «sette på bremsene».

Å stikke hodet i sanden og ikke gjøre noe er det verst tenkelige alternativet — for alle:

  • Det er krise for de eldre som skal ivaretas av en helsesektor som er dømt til å havarere. Bemanningsutfordringene som er alvorlige i dag kommer til å bli katastrofale, med de konsekvensene det får.

  • Det er krise for de ansatte i: Hvem ønsker å jobbe i en tjeneste i krise, som er alvorlig underbemannet, og der det er umulig å skaffe tilstrekkelig bemanning?

  • Det er krise for alle andre i kommunen. På veien mot stupet kommer kostnadene i helsesektoren til å komme enda mer ut av kontroll enn det de er i dag.

Formannskapet gir inntrykk av at dette ikke er et presserende problem, men noe man har all verdens tid til å finne ut av. I hvert fall trenger man ikke gjøre noe som helst før etter neste valg!

Åsta Sortland og Halvor S. Hanssen Foto: Folkebladet

Vi som benytter barnehager og skoler i kommunen vet at denne virkelighetsforståelsen er feil. Kommunestyrets og formannskapets manglende evne til å gjøre strukturelle grep har konsekvenser: Mens helse og omsorg har vært fredet i Senja kommune har tilbudet til barn og unge blitt rasert. Skoler og barnehager drives på eksistensminimum. Innkjøpsstopp, kutt i vikarbruk, kutt i psykososiale tjenester, kutt i miljøteam og i helsesykepleiertjeneste. Vi frykter for hva som blir det neste.

Det er sterke ord å kalle formannskapet for feigskiter, men vi mener det er på sin plass. Deres unnfallenhet og manglende evne til å ta vanskelige — men helt nødvendige — beslutninger fører til at barn og unge — de som er uten stemmerett – ikke får det tilbudet de burde få.

I demokratiet sies det at man får de politikerne man fortjener. Vi håper virkelig vi fortjener bedre enn en gjeng som ikke tør å ta alvorlige, men helt nødvendige beslutninger. Formannskapet ofrer barn og unge i stedet for å gjøre jobben sin. La oss håpe kommunestyret har mer ryggrad.