Vi ser ingen grunn til å støtte forslaget om å gjøre reglene som bestemmer hvem som kan få boliglån enda strengere. At det er behov for å ha utlånsforskriften kan vi være enig i, men det er ikke riktig tidspunkt å skjerpe reglene nå.

Finanstilsynet vil nemlig øke kravene til egenkapital og krympe rommet for unntak. Slik rentesituasjonen er nå, mener vi forslaget ikke er en god idé.

Også denne gang har Finanstilsynets forslag om innstramminger ført til kraftige protester fra bankene og deres interesseorganisasjoner. De viser en rørende omsorg for potensielle boligkjøpere som har god inntekt og trygg jobb, men som likevel ikke klarer å spare nok til å bygge opp egenkapitalen.

De viser en rørende omsorg for potensielle boligkjøpere som har god inntekt og trygg jobb

Vi er enig i at dagens regler kan forsterke det allerede store skillet mellom de som kan få hjelp fra foreldrene til å stille kapital og de som ikke har slike muligheter. Likevel mener vi behovet for å hindre at folk tar opp mer gjeld enn de kan betjene, samt målet om å stagge prisveksten på boligmarkedet, veier tyngre.

Vi er derfor uenige med DNBs forslag om å skrote hele utlånsforskriften. Som Norges bank skriver i sin vurdering, har reglene trolig gjort norske lånekunder mindre sårbare. Bankenes ønske om å fjerne forskriften handler ikke om samfunnsansvar, påpekte personmarkedsdirektør Endre Jo Reite i BN Bank ifølge Dagens Næringsliv i januar. Det handler først og fremst om at boliglånsforskriften er en «irriterende brems» på bankenes ønske om å tjene stadig mer.

Mye har endret seg siden januar. Blant annet har renta skutt i været, og den skal nok økes videre. Vi er derfor enige med Reite når han i Nettavisen advarer mot å stramme inn dagens krav nå. Blant annet vil den såkalte stresstesten, som sier noe om hvor stor renteøkning kunden kan tåle, uansett gi kraftige begrensninger på hvem som kan få lån og ikke. Dersom renta øker til 4,5 prosent, må låntakerne tåle en rente 9,5 prosent for å få boliglån.

I dag er maksgrensa for samlet gjeld fem ganger brutto inntekt. Finanstilsynet vil senke den til 4,5. Det vil gjøre det unødvendig vanskelig for folk å komme inn på boligmarkedet. Vi mener Norges banks forslag er bedre: Beholde dagens forskrift som den er fram til den utløper i 2024. Når den tid kommer vet vi mer om hvordan renta påvirker markedet og folks økonomi.

Minileder

Renovering

Polarbadet på Bardufoss kan måtte renoveres for over 20 millioner kroner, skriver Folkebladet. Det 27 år gamle badelandet er nå i ytterkanten av levetidsanslaget for et slikt anlegg.

Husk å vaske deg ekstra godt frem til da. Du bør jo ikke komme skitten hjem fra et bad.