Senja kommune forsøkte i 2022 å godkjenne åtte-ni dispensasjoner for torskeoppdrett. Etter massive protester fra lokalsamfunnene Senja rundt! Samtlige søknader avslått unntatt Indre Gjøvik. I tillegg Årnes som ligger på nordenden av Gisundet, rett ved et kjent gytefelt for torsk.

Begrunnelsen for at Årnes ble vedtatt var ifølge kommunen at det hadde vært minst «støy» rundt denne søknaden. Ytterligere begrunnelser var nærmest sitert fra KIME sin søknad. Det viser seg at det bare ble sendt ut informasjon til 0,3 prosent av involverte/berørte av Årnesgrunnen! Dette er årsaken til lite støy i starten. Berørte ble i ettertid gjort oppmerksom på denne saken via naboer osv og gikk da sammen og klaget på saksgangen. I tillegg la vi frem vitenskapelig fakta vedrørende miljøødeleggelser.

De berørte ved Årnes ventet lenge på to mulige svaralternativ til sin klage: 1. Kommunen imøtekommer klagen,- case closed og ingen konsesjon. 2. Kommunen sier nei,- saka går videre til Statsforvalteren i Troms.

Det viste seg at Statsforvalteren i Troms og Finnmark også klaget på Senja kommunes saksbehandling. Dette medførte at Statsforvalteren i Troms og Finnmark ikke kan behandle vår klage og den skulle iflg forvaltning videresendes til settestatsforvalter som her ville vært i Nordland. Dette ble ikke gjort av Senja Kommune, årsaken til dette er ukjent.

De berørte på Årnes etterspurte svar på klagen fra Senja kommune flere ganger, ja til og med lenge etter at deres svarfrist var gått ut. Vi får av ukjente årsaker ikke svar fra Senja Kommune.

Helt tilfeldig får u.t. vite at KIME, som er søker og «tekstforfatter for kommunen», har fått lov å uttale seg om vår anke! KIME tilpasser nå sin søknad fra; ... «dispensasjon fra» ... til:.. midlertidig dispensasjon fra»... i tillegg føyer de på; ...» I forbindelse med kommunestyrets behandling av klagesaken, foreslår KIME:

1. KIME Akva AS innvilges midlertidig dispensasjon fra plan-id 202002 Kystsoneplan II for Senja for etablering av oppdrettsanlegg for torsk på lokalitet Årnesgrunnen.

2. Den midlertidige dispensasjonen har varighet frem til neste rullering av kystsoneplanen (KPA) for Senja kommune, dog slik at igangsatt produksjon på lokaliteten, uansett utfall, skal drives frem til ordinært utslakt...». Det vil si tre-fire år fra start av etablering. Det betyr at de får drive i flere år selv om det skulle bli avslag! Da er området ødelagt og gyteområde for kysttorsk noen 100 meter unna utryddet

Det synes svært underlig at rådmannen og flere erfarne i Senja kommune feilbehandler klagen vår vedrørende torskeoppdrettslokasjon Årnes på denne måten, og i etterkant siterer de direkte fra KIME Akva sin uttalelse. KIME Akva har aktive kommunepolitikere i sitt styre samt folk med lokalpolitisk bakgrunn og vi undres derfor om ikke disse burde vite saksgang i en slik klage og dermed avstått fra å uttale seg?

Denne saken var i utgangspunktet kort og konsis slik at alle folkevalgte kjapt kunne lest gjennom denne og gjort seg opp sin egen mening på vegne av folket.

Vi frykter at Senja kommunes feilbehandling fører til at haugen med saksdokumenter nå har vokst ut av proposjoner slik at den blir vanskelig å komme gjennom for våre folkevalgte i en hektisk hverdag, og at de da kan la seg styre av f.eks. Rådmannen som siterer KIME Akva ved å si at fordelene ved å gi dispensasjon er langt større enn bakdelene (en helt vill påstand da forskere advarer mot dette).

En slik feil behandling, bevisst, eller ubevisst, rokker på denne måten dessverre ved demokratiet.

Det er også verd å merke seg følgende fra våre kommunale naboer; Balsfjord kommune grenser i havet til Senja kommune. Alle grunneiere, lag og foreninger der er mot all oppdrettsvirksomhet i Malangen. Balsfjord kommune vedtok 03. november 2022 et forbud mot all oppdrettsvirksomhet i sitt område...

Målselvvassdraget har utløp i samme fjordområde og samarbeidsutvalget for vassdraget der er også motstandere av oppdrett. De vil alle bli berørt av torskeoppdrett på Årnesgrunnen! Dette til ettertanke...