I 2021 gjennomførte Arbeids- og velferdsdirektoratet på oppdrag for Barne- og familiedepartementet en foreldrepengeundersøkelse. Her kom det frem at andelen foreldre som tar ulønnet permisjon i etterkant av foreldrepengeperioden har økt kraftig. 48 prosent av mødrene og 11 prosent av fedrene tok ulønnet permisjon i 2021. I 2017 var andelen henholdsvis 30 prosent for mødrene og fem prosent for fedrene.

Den er nok flere årsaker til den store forskjellen mellom 2017 og 2021, men en vesentlig grunn kan være tredelingen av foreldrepengeperioden som ble innført i 2018, hvor mor får 15 uker, far får 15 uker og man har en fellesperiode på 16 uker. Foreldreundersøkelsen viste at fellesperioden i all hovedsak går til mor, men selv om mødrene med dette får 31 uker totalt, er det fem uker mindre enn med tidligere ordning.

Begrunnelsen for dagens ordning med tredeling av foreldrepermisjonen er å fremme likestilling. Det er prisverdig nok

I Folkebladet nylig tok Linn-Julie Eidissen fra Blomli opp det hun mener er et stort problem med den norske foreldrepermisjons-ordningen. Da hennes tilmålte permisjonsuker var over og datteren var syv måneder, ammet hun fortsatt fire, fem ganger i løpet av ei natt, og det var fortsatt to måneder til datteren ville spise noe annet enn morsmelk. Eidissen fortalte at verken hode eller kropp var klar til å gå tilbake til arbeidslivet på det tidspunktet. Derfor tok hun ubetalt permisjon frem til datteren var ett år.

Begrunnelsen for dagens ordning med tredeling av foreldrepermisjonen er å fremme likestilling. Det er prisverdig nok. Eidissen mener også at kvoten til far bør bestå, men poengterer samtidig at det bør vurderes å forlenge mødrekvota. Selv om hun medgir at dette vil koste for samfunnet, er hun sikker på at et slikt tiltak vil gi positive ringvirkninger når kvinner ikke tvinges ut i arbeidslivet for tidlig etter fødsel og barselstid.

Fruktbarhetstallet for Norge ble i 2022 målt til 1,41 barn per kvinne, og er det laveste som er registrert noen sinne. Permisjonsreglene er nok ikke alene årsaken til dette, men det kan tenkes at kvinner velger bort svangerskap og fødsel når de opplever at de ikke får tiden de trenger til å komme seg før de må ut i jobb, og at de må forlate et barn som fortsatt er helt avhengig av mor.

Dersom det er et ønske om at norske kvinner skal føde flere barn, bør det ses på om dagens permisjonsordning er til hinder for dette.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her