Det politiske klimaet i Målselv har vært surt i store deler av perioden som nå går mot slutten. Om det blir bedre i de fire årene som kommer, gjenstår å se. Valget ga en klar vinner, men forhandlingene etterpå opplever spesielt Arbeiderpartiet som et slags «kupp». Men slik er politikkens harde realiterer, enn så urettferdig det må føles.

Martin Nymo fra Høyre blir Målselvs nye ordfører. Da samarbeidsplattformen ble presentert tirsdag morgen var Nymo stolt som en hane. Han brukte ikke en kalori på å skjule det. Han er langt fra valgets vinner, men han er forhandlingens svar på gutten med gullbuksene.

Nymo gjorde et politisk mesterstykke. Ap (36,5 prosent) ble nesten dobbelt så store som Høyre (19,5 prosent) i valget, og ut fra meningsmålingene er det ingen tvil om at et klart flertall av Målselvs befolkning ville ha en politisk endring og Ragnhild Furebotten som ordfører.

Den klarte Nymo å styre unna ved å bidra til å få Senterpartiet tilbake til forhandlingsbordet, Frp med på laget — og dermed flertall i kommunestyret. Mesterstykket ble fullført ved at Nymo klarte å overtale Bengt-Magne Luneng til å akseptere å bli varaordfører i halv stilling. Det til tross for at Sp (22,9 prosent) ble større enn Høyre i valget. En lokalpolitisk forhandlingsprestasjon av dimensjoner.

PLATTFORM: I dette dokumentet har Fremskrittspartiet, Høyre og Senterpartiet skissert hvilke premisser de vil legge til grunn for utviklinga av Målselv de neste fire årene. Tirsdag ble avtalen undertegnet av Ronny Johnsen (t.v.), Martin Nymo og Bengt Magne Luneng. Foto: Gjermund Nilssen

Luneng er ikke fornøyd, han ville helst fortsette som ordfører. Men tanken på å sitte i opposisjon, eller kanskje samarbeide med Ap, ble til slutt ikke til å leve med for Luneng og Sp.

At Ragnhild Furebotten framsto fullstendig tom og desillusjonert i intervjuet på Folkebladet-TV tirsdag, er til å forstå. Hun sitter med følelsen av å ha gjort en knallgod valgkamp, og Ap i Målselv oppnådde et historisk valgresultat som filleristet de politiske motstanderne i Målselv — og knuste resultatet til eget moderparti på landsbasis. Imponerende, rett og slett.

Men «the winner takes i all» gjelder ikke i Målselv. Arbeiderpartiet blir værende i opposisjon, en tilværelse som partiet mistrivdes sterkt i etter forrige valg. Det gikk lang tid før det politiske klimaet begynte å gå seg til, og det igjen ble smil og latter i kommunestyresalen, slik vi ellers er vant med i lokalpolitikken.

Så gjenstår det å se om de tre samarbeidspartnerne og politikken de fører gir flere smil og bedre klima i de politiske fora i Målselv

Men nå fortsetter den politiske hverdagen omtrent som før — med en samarbeidsavtale mellom de tre partiene som inneholder kompromisser på rekke og rad, og hvor det åpenbart har vært runder med kamelsluking.

Varaordfører i halv stilling blir neppe møtt med jubel «der ute». Det skapte støy i Senja, en kommune som er over dobbelt så stor som Målselv, og som før den ble sammenslått etter forrige valg hadde fire ordførere og fire varaordførere.

VALGNATTA: Målselv Ap-trioen Steffen Jakobsen, Henrik Stangnes og Ragnhild Furebotten kunne smile bredt på valgnatta. Nedturen etterpå ble brutal. Foto: Gjermund Nilssen

Ellers blir mye som før i Målselv: Skolestrukturen skal bestå, Målselv skal fortsatt ha to legekontor og to sykehjem – og det skal bygges én eller flere nye barnehager på Bardufoss, og den øvrige barnehagestrukturen i kommunen skal bestå slik den er i dag.

Det skal vurderes å bygge nytt kommunehus på Bardufoss, og Frp har fått sitt med at «Målet for perioden må være å redusere, og på sikt fjerne, eiendomsskatten i Målselv kommune», og at Målselv skal jobbe for å få endret motorferdselsloven for å kunne etablere frikjøringsområder for snøskuter, ATV og motorcross-sykler — og at det skal etableres flere rekreasjonsløyper for snøskuter.

Så gjenstår det å se om de tre samarbeidspartnerne og politikken de fører gir flere smil og bedre klima i de politiske fora i Målselv. Det vil nok gå ei god stund før opposisjonen har ristet den voldsomme skuffelsen av seg.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her