Det er helt uforståelig at vi i Norge er i ferd med å skyve fra oss en rekke leger utdannet i Danmark. Kvinner og menn utdannet i et land vi liker å sammenligne oss med, som innehar kompetanse nasjonen, og særlig distriktene, skriker etter, skal vi sende tilbake dit de kom fra. Saken bør åpenbart løses utenfor rettssystemet — og det bør skje raskt.

Bare i Senja mangler ca. 2.500 innbyggere fastlege, og i vår rapporterte legetjenesten av syv fastlegestillinger vil være ledige denne sommeren.

Enhver som har vært innom vår lille nabo på andre siden av Skagerrak vet at den stemmer godt, strofen «Det er dejligt å være norsk i Danmark». Foruten våre svenske naboer er det få vi føler oss nærmere enn nettopp danskene.

Med en samfunnsmodell, kultur, et utdanningssystem og arbeidsliv som for utenforstående fremstår som tilnærmet identisk, er det helt uforståelig at vi i Norge er i ferd med å skyve fra oss en rekke leger utdannet i Danmark.

Fastlegekrisen er velkjent og mye omtalt. 228.000 nordmenn manglet fastlege 1. juli i år, ifølge Legeforeningens oversikt. I en slik situasjon er det nærmest absurd at danske leger ikke vil få godkjent sin danske praksis når det norske byråkratiet skal tolke EØS-regler.

Å sikre gode, permanente og forutsigbare løsninger for de dansk-utdannede legene bør være fullt mulig

Praksisordningen som følger med legeutdanningen i Danmark anses ikke å være «god nok» for Norge. Selv erfarne leger med år bak seg i dansk helsevesen må starte på bunnen, og gå gjennom samme praksisutdanning — LIS1 — på lik linje med helt nyutdannede, norske leger.

Det fremstår parodisk. Og det er ikke vanskelig å forstå at legene det er tale om reagerer. For det ville vært noe annet om legene vi snakker om kom fra land vi ikke liker å sammenligne oss med, som mangler tilstrekkelige system for å sikre at hver student fikk en kvalitetsmessig god nok utdanning. Men vi snakker om Danmark, der helsevesenet presumptivt er fullt på høyde med det norske.

Saken med de dansk-utdannede legene er nå på vei inn i rettssystemet, etter at 130 leger har varslet søksmål mot staten og Helsedirektoratet. Det burde vært unødvendig at saken ender her. Der det finnes politisk vilje sterk nok, lar det meste seg løse. Det gjelder også i de tilfeller der byråkratiet har gått seg fast i iveren etter å tolke regler så firkantig som mulig.

Å sikre gode, permanente og forutsigbare løsninger for de dansk-utdannede legene bør være fullt mulig, også for helseminister Ingvild Kjerkol.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her