TROMS FYLKE er rystet av et politisk jordskjelv som vi aldri har sett maken til.

Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen

DET BLÅ Høyre-flagget blafrer over fylket, og i begivenhetenes sentrum befinner Regina Nargis Alexandrova seg. Bardu-kvinnen kan komme til å gjøre en politisk kometkarriere som savner sidestykke. To hindre må passeres for Alexandrova — og ingen av dem er uoverstigelige. Det første er at fylkespartiet følger innstillingen fra nominasjonskomiteen, som gir Alexandrova tredjeplassen. Det andre er at Høyre-vinden fortsetter å blåse fram til valget, i så stor grad at Høyre får inn tre på Tromsbenken.

MENINGSMÅLINGEN Folkebladet og våre tre samarbeidsaviser i Troms brakte torsdag er sensasjonell. Nær 600 personer i Troms er spurt hvilket parti de ville stemt på dersom det hadde vært valg i dag. Høyre får hele 32,5 prosents oppslutning. Hver tredje innbygger i fylket stemmer blått. Den gamle giganten Arbeiderpartiet ligger skamslått på bakken, og får bare 29,2 prosents oppslutning. Også Frp får rundjuling og havner like under 20 prosents oppslutning.

PÅ TROMSBENKEN på Stortinget får Høyre tre plasser, Ap to og Frp en i denne gallupen. Dersom det blir valgutfallet vil det være historisk. Ap har hatt «opsjon» på tre plasser i en årrekke, mens Høyre har kjempet tungt for sin ene plass. Etter de siste tre stortingsvalgene har Åge Konradsen fra Lenvik og Elisabeth Aspaker fra Harstad hatt den ensomme rollen. Nå får Aspaker selskap, av i alle fall Kent Gudmundsen, og kanskje også Regina Alexandrova.

ALEXANDROVA kan bli et friskt pust på Stortinget, og vil også — sett med Midt-Troms-briller, være en velkommen erstatter dersom Irene Lange Nordahl fra Senterpartiet fyker ut. Alt tyder på at det vil bli skjebnen for den energiske politikeren fra Sørreisa. Energisk er også Alexandrova. 45-åringen kom for full fart inn i politikken så seint som i 2007, da hun ble Høyres gruppeleder i Bardu kommunestyre. Hun var ordførerkandidat i 2011, men rakk ikke opp mot Arbeiderpartiet og Arne Nysted. I stedet har hun konsentrert seg om å drive en pågående og kritisk opposisjonspolitikk, og har profilert seg såpass tydelig at Troms Høyres nominasjonskomite falt for forslaget om å sette det ubeskrevne politiske bladet opp på tredjeplass.

REGINA NARGIS ALEXANDROVA er født i Bulgaria, og har bulgarsk mor og pakistansk far. Begge bor i dag i Norge, og Alexandrova vokste opp i Oslo. Hun har universitetsutdannelse og har vært major i Forsvaret. I Bardu har hun i tillegg til politikken markert seg som et utreget friluftsmenneske, og ble landskjent da hun gikk Norge på langs sammen med sin mann.

PÅ SIN EGEN blogg skriver hun: «Jeg er positiv og har fokus på samarbeid og det å finne gode løsninger i lag. Liker ikke dagens ekskluderende politikk. Har bra økonomifokus». Det er en presis egenbeskrivelse, ifølge folk som kjenner henne. At hun har Gro Harlem Brundtland som sitt politiske forbilde forteller om en kvinne med ambisjoner. At hun også føyer Kåre Willoch opp som forbilde, tyder på at Alexandrova har sans for politikere med teft og ryddighet. I sum borger det godt for en politisk karriere for Alexandrova på høyeste norske nivå.

SPØRSMÅLET ER om hun har politisk ballast nok til å gjøre en god jobb på Stortinget. Kanskje ikke dersom man bare ser på hennes politiske karriere. Men hun har verdifull erfaring fra universitet, fra Forsvaret og fra jobb som prosjektleder innen næringslivet. Høyre i Troms skulle derfor ha liten grunn til å være i tvil om Alexandrova er rede til å kastes til ulvene på Løvebakken — når de nominerer i februar. Selv om nominasjonskomiteen neppe hadde en fast plass på Stortinget i tankene da de satte Alexsandrova opp på tredjeplass?

MER TVIL og bekymring er det derimot all grunn til å ha både i Sp, Ap og Frp. De tre partiene er på vikende front i Troms, og står alle i fare for å miste ett mandat på Stortinget. For Sp det ene de har. Dersom disse galluptallene blir tilnærmet valgresultatet vil det i realiteten være en katastrofe for alle tre partiene.

MENINGSMÅLING er meningsmåling — valg er valg, er klisjeen galluptapere klamrer seg til. De tre partiene som akkurat nå står i taperbua har i alle fall ikke noe annet valg enn å mobilisere voldsomt i valgkampen.

foto
I en fersk meningsmåling er det klart for Regina Alexandrova fra Bardu på Tinget. Irene Lange Nordahl er slått ut. Foto: Trond Sandnes (tegning)
foto
Folkebladet torsdag 17. januar 2013. Foto: Folkebladet faksimile