Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har i flere år hatt samarbeid og dialog med videregående skole i Midt-Troms om etablering av anleggsteknikk VG2. Bransjen har en kjempeutfordring; flust av lærlingeplasser, men få lærlinger.

MEF har jobbet for å få saken opp i fylkestinget to år på rad, og jobber nå mot et tredje forsøk i desember 2022. I 2021 ble saken stoppet administrativt på fylket med blant annet argumentasjon om at Troms ikke ønsker å konkurrere mot landslinjen i anleggsteknikk i Kirkenes og på Fauske.

Det eksisterer 21 fylkeslinjer i anleggsteknikk VG2 rundt om i landet, vel og merke fra Trondheim og sørover, i tillegg til landslinjene. Landslinjene er statlig finansiert og eier egen maskinpark. Fylkeslinjene har oftest to år på skole og 2 år i bedrift. Agder, Rogaland og Vestland har både landslinje og fylkeslinjer.

Bedriftene i Troms sliter med å få lærlinger, og dermed også kvalifisert arbeidskraft som blir i lokalsamfunnet etter endt utdanning

Vil en fylkeslinje i anleggsteknikk i Troms gå på bekostning av utdanninga i Kirkenes og Fauske? Eller, vil det styrke faget og den lokale næringsutviklinga?

Maskinentreprenørene er landets største distriktsnæring. Det er mange bedrifter, mange ansatte, og i Troms er Midt-Troms smørøyet for næringa. På landslinjene i Nord-Norge er det 56 elever på Fauske og 30 i Kirkenes i skoleåret 21-22, og de har ventelister. Svært få av søkerne er fra Troms, og utdanningstilbudet eksisterer ikke i Troms.

Det er mange store samferdselsprosjekt i Troms i årene framover, og behovet for arbeidskraft er skrikende. Manglende tilbud over tid har medført at det er svært vanskelig å få kvalifiserte søkere til ledige stillinger. Faget er blitt mer komplekst, det er høye krav om kunnskap, utdanning, teori og praksis. Bedriftene i Troms sliter med å få lærlinger, og dermed også kvalifisert arbeidskraft som blir i lokalsamfunnet etter endt utdanning. Det er også forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter, hvilket igjen medfører utfordring for entreprenørene i å være konkurransedyktige i anbudsprosesser opp mot for eksempel Forsvaret, kommuner osv.

Vi treng folk som utfører grunnarbeidet i samfunnet. Vi treng folk som kan grave grøfter, legge rør, bygge og brøyte veier, sprenging, drenering, drift og vedlikehold. Maskin-entreprenøren er kjernen i infrastrukturen i praksis. Dermed i samfunnsutviklinga. Både offentlig og privat.

Styret i MEF sammen med næringslivet er samstemt om at denne utdanninga vil være perfekt lokalisert i Midt-Troms. Dette blant annet fordi det er mange entreprenører i området. Bare på strekninga mellom Bardufoss vgs. og Senja vgs. er de lokalisert på rekke og rad — og den aller største, Målselv Maskin som omsetter for 235 millioner i året og har 60-70 ansatte, går i bresjen for å få til dette utdanningstilbudet. I tillegg er både infrastrukturen og beliggenheten til Midt-Troms attraktiv for utdanninga.

Saken forberedes av MEF til fylkestinget i desember 2022, og vi oppfordrer til at saken tas opp i administrativt råd og Midt-Troms regionråd, og gis en samlet politisk støtte fra regionen.