Rop i skogen, så får du svar. Jeg liker dette ordtaket, men som mange andre ting har den sikkert forskjellige betydninger. For meg er den en beskrivelse av å lete etter svar, å stille spørsmål uten at noen svarer på dem.

Som kommunestyrerepresentant i Senja kommune har jeg flere ganger tenkt på dette ordtaket. For ofte har jeg sittet igjen med en følelse av at jeg mangler svar og forklaringer. Jeg har ikke problemer med å akseptere at andre har politiske standpunkt og meninger enn meg, men det er vanskelig å forstå deres stemmegiving, når de ikke deltar i debatten. Og da kommer både følelsen av motløshet og avmakt snikende. For hvordan skal jeg kunne jobbe for å oppnå eller endre noe, når det ikke deles fra andre hva de tenker?

Velgerne fortjener å få høre at folkevalgte debatterer og tar standpunkt også utenfor valgkampen, det er slik de virkelig kan se hva deres politikere står for og jobber mot

Hvor vil jeg med dette, tenker kanskje du? Jo, jeg vil på nytt forsøke å utfordre til at vi folkevalgte i Senja snakker, debatterer og argumentere i åpne rom, på offentlige møter, på streamen som er tilgjengelig for alle interesserte. Ikke på grupperommet. Debatten må være tilgjengelig for alle, også de som ikke deltar aktivt i politikken. Det må være mulig for alle å forstå bakgrunnen for en beslutning. Det har jeg hørt mange savne. Velgerne fortjener å få høre at folkevalgte debatterer og tar standpunkt også utenfor valgkampen, det er slik de virkelig kan se hva deres politikere står for og jobber mot.

Gunn Knörr Foto: Maria Holm Simonsen

Det er ikke første gangen jeg ber om åpne dialoger og prosesser. September 2020 forsøkte jeg å utfordre mine kolleger i kommunestyret på dette. Da gjennom et leserinnlegg Troms Folkeblad, som ble fulgt opp med en redaksjonell sak. Etter det har vi i Senja SV jevnlig kommentert utfordringer med å la debatter gå i lukka rom, i leserinnlegg, på talerstolen og gjennom delinger på sosiale medier. Sjeldent får vi svar fra de vi utfordrer, og skjer det, så skjer det jammen på nettopp "lukka rom".

Selvfølgelig er ikke alle like taletrengte, ikke alle har lyst til å uttale seg i offentligheten, og det må være greit. Men, når du har valgt å stille deg til disposisjon som folkevalgt, så ligger det i kortene at du også må kunne ta noen standpunkter og uttale deg om disse.

Velgerne våre har forventinger til at vi jobber for det vi lovet og snakket så mye om i valget. Lokaldemokratiet er folkevalgte politikere som skal snakke og ta avgjørelser på sine velgeres vegne i kommunens øverste politiske organ. Forventes det da ikke at de som er valgt inn i behandling av saker kan tilkjennegi sitt synspunkt? For politikk bør og skal være åpen og forståelig. Kun da kan innbyggerne delta og vi kalle det et demokrati.

Det skal vi i Senja SV fortsette å jobbe for. Derfor har vi programfestet at vi skal være pådriveren for et konstruktivt og respektfullt ordskifte i den kommunale politiske debatten. Senja SV skal kjempe for å forbedre de politiske prosessene i vår kommune, og vi vil at Senja skal være en transparent kommune som praktiserer åpenhet.

Jeg tåler et tap i sak, bare jeg får vite hva som var argumentasjonen for vedtaket som ble gjort. Skal vi fortsette å debattere og avgjøre saker på en slik måte som har vært en trend de siste årene, er jeg redd det vil skade demokratiet vårt. Jeg håper at vi i Senja snart slipper å rope mer i skogen.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her