Så er det kommunevalg igjen, og da kommer spørsmålet: Hvilket parti skal jeg stemme på? Jeg måtte sette meg ned å tenke etter saker de politiske partiene har brukt tid på siste årene. Vi har også vært en del av Senja kommune de siste tre og et halvt årene. Erfaringa er som vi antok. En evig trussel for nedleggelse av sykehjemmene i de tidligere Senjakommunene. Forsøk på å redusere kommunale tilbud og utarming av distriktene.

Når en ser på de nasjonale politiske «vindene», ser vi dessverre ut til å ha glemt hva som skjedde bare for noen få år siden.

Erna og Høyre blir bare større og større uten å delta i debatten.

Vi ser ut til å ha glemt at Erna (H) og (Siv) sammen med Venstre og Krf skulle effektivisere offentlig sektor. Ja såmenn, gjorde de det!

La ned 6000 statlige arbeidsplasser i 260 distriktskommuner, samtidig som de opprettet nesten 22000 ny statlige arbeidsplasser- hovedsakelig på Østlandet.

Vi ser ut til å ha glømt denne utarminga av distrikts Norge?

Vi ser ut til å ha glømt region og kommunereformen? Tvangssammenslåing av kommunene på Senja

Vi ser ut til å ha glømt at Erna og kompani tvang kommunene på Senja sammen med Lenvik, til tross for et stort flertall av befolkningen ikke ønsket denne sammenslåingen, eller at alle kommunerepresentantene i Torsken stemte i mot sammenslåingen. I Troms var det bare kommunen på Senja som opplevde denne tvangen og manglende respekten for lokaldemokratiet. Hørte at Njålstad (som var saksordfører for kommunereformen) argumenterte for at kommunene måtte ha rett til å bestemme hvor hyttebygging i kommunen skulle være. Han hadde tillit til lokaldemokratiet. Han hadde ikke denne tilliten til lokaldemokratiet i Torsken.

Har vi glømt utarminga av distriktene denne tvangsammenslåinga medførte.

Siden sammenslåingen har distriktene kjempet for å beholde sykehjemmene. Bare et halvår etter sammenslåingen kom utspillet om nedleggelse av sykehjem. Alt dette skjønte befolkningen i distriktene kom til å skje. Vi regnet med at alt skulle til «Byen». Gamle Lenvik hadde fått kontroll over lakseinntektene fra Senja, så målet var nådd. Til Sanner og co: Vi føler oss ikke mer robust etter sammenslåingen. Vi føleren betydelig grad av usikkerhet.

Merkelig at det bare var Senja kommunene som ble offer for politisk tvang. Kanskje det var noen som «hadde snakket sammen»?

Vi ser ut til å ha glømt strømkablene til Europa som Erna og co, sammen med AP, fikk gjennomført?

Vi ser ut til å ha glømt at Høyreregjeringa ville tillate et privat selskap å legge strømkabler til Europa?

Vi ser ut til å ha glømt vår tilslutning til Acer hvor vi lot Europa fastsette strømprisen i Norge? Flertallet var Høyreregjeringa og AP.

Disse vedtakene har påført den norske befolkningen enorme strømutgifter.

Har vi glømt nedleggelsen av Andøya Flystasjon som resulterte i i tap av mange hundre arbeidsplasser helt ute i havgapet? Heller ikke her noen god ag akseptabel begrunnelse for beslutningen. På nytt flytting av statlige arbeidsplasser fra distriktene. Utarming.

Eller har vi glemt flyttinga av helikoptrene sørover?

Kanskje husker noen av oss Ernas kommentar om Nordnorgebanen. Hun hevdet det snart ville det komme svevende lastebiler. Underforstått; Vi trenger ikke bane. Tror Erna vi er dumme?

Den vanskelige habiliteten.

Vi har vært vitne til statsråder som ordner styreverv og posisjoner til nære venner og bekjente. Statsråder eller nær familie spekulerer i aksjer når de selv sitter i posisjoner som kan påvirke aksjekursen.

Ufattelig at habilitet kan være så vanskelig for en stakkars statsråd som selv så absolutt bør vite bedre, og som i tillegg har en stab av rådgivere rundt seg.

En statsråd som ikke forstår når han/hun er inhabil, er ikke kompetent nok.

Og så Melkøya.

Vedtaket om elektrifisering av Melkøya kom som et sjokk. Hvordan kan de to lederne for AP og SP komme med et slikt forslag, bare en måned før kommunevalget. Stakkars tillitsvalgte som har slike ledere. At Vedum er med på dette er helt absurd. Årsmøtet i SP stemte mot elektrifisering. 85 % av den nordnorske befolkningen er i mot dette. Gass er gass og forurenser uansett hvor den slippes ut, enten det er i Tyskland eller i Norge. Det er «vanlige folks» forståelse av den saken. Ikke noe klimatiltak! Når politikkere ikke lytter til en så stor andel av befolkningen i nord, fortjener de ikke vår tillit. Vi forstår at det er vanskelige tider for en regjering i disse tider, men det rettferdiggjør ikke vedtak som kan påføre befolkningen store strømutgifter.

Hva så med lokalvalget?

I dag ser det ut til at høyre vinden blåser friskt. Litt merkelig, fordi det er svært rimelig å anta at dersom Erna og høyresiden hadde hatt regjeringsmakt i dag, vill hun ha hatt mange av de samme utfordringene som dagens regjering har: Høye strømpriser som de selv (Høyreregjeringen) er ansvarlige for, høy prisstigning, økende levekostnader, høye renter, lav kronekurs, krigen i Ukraina, men kanskje ville de store oppdrettsseeierne som Fredriksen m/flere fått betydelig mindre skatt.

Tilliten til regjering og storting er på et lavmål for tiden. Men valget nå gjelder kommunene. Lokale politikerne skal ikke ha skylda for det som skjer på stortinget og i regjering, men de blir likevel straffet for de nasjonale trendene.  Jeg håper de som blir valgt inn i det nye kommunestyre klarer å se alle deler av befolkningen og gi så gode tilbud som mulig til folk uansett hvor de bor. Vi trenger et sterkt sentrum med livskraftige bygder i hele kommunen. Kanskje bør vi innse at hele Senja er en del av distrikts Norge.

Jeg har sett på de ulike listene til kommunevalget. Ett av partiene har programfestet å opprettholde sykehjemmene i distriktene. Det er positivt. Så får vi se.

Godt valg!

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her