Det lå i kortene, men bekreftelsen var god å få for hele Husøy-samfunnet — og det skjedde selvsagt under fiskeværets egen nasjonaldag, Husøydagan: Husøy havn får 20 millioner kroner på neste års statsbudsjett. I alt skal staten bla opp 95 millioner kroner. Mange krefter har vært forent for å få gjennom prosjektet, som vil bety alt for framtidas fiskeri på øya.

De to statsrådene, fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vendte tommelen opp og lovte å bevilge pengene. Det skjedde etter at Kystverket lørdag la fram prosjektet — og beløpet — og sa klart i fra at dette kan fint gjøres, dersom politiske myndigheter bevilger pengene. Og lørdag svarte altså politikerne på tiltale.

Regjeringa ga Kystverket i oppdrag å regne på prosjektet i mai. Dermed var lørdagens nyhet ingen stor overraskelse, men like fullt kjærkommen.

Pengene skal gå til mudring og utdyping av havna, for å kunne ta imot de største kystbåtene. Rett og slett for at havna skal fungere etter dagens krav i de kommende år. Senja kommune har enda større planer for havna — og det er fortsatt uvisst når de kan realiseres. Men som Rolf Bjørnar Tøllefsen, fiskeskipper og reder fra Husøy helt korrekt påpekte: Dette er et viktig signal fra regjeringa, om at denne havna skal videreutvikles og leve.

Knapt ei sjel på Husøy er uenig i det. Noen mener det lukter litt valgflesk. Det lukter mer av god investering.

Det skal mudres og deponeres masser, som vil legges klar for å brukes til det store prosjektet: Å flytte moloen lenger ut og doble kapasiteten i havna.

– Skuffelsen er snudd til glede, i dag skinner sola på Husøya, sa en glad daglig leder, Rita Karlsen i Brødrene Karlsen AS, da nyheten ble kjent.

Også andre i sjømatnæringa var glade lørdag: Næringspolitisk sjef i Sjømat Norge, tidligere statssekretær Peder Egseth, lovpriser det som nå skjer.

– Dette er veldig gode nyheter. Det er over 40 år siden forrige havneutbedring på Husøy, og siden den gang har båtene blitt større og dypere. I tillegg investerer Brødrene Karlsen og næringslivet store summer for å videreutvikle fiskeindustrien på land. Da er det bra at finansministeren og fiskeriministeren tar sin del av jobben og legger friske penger på bordet for å starte byggingen av det som er næringskritisk infrastruktur i distrikts-Norge, oppsummerte Egseth.

Knapt ei sjel på Husøy er uenig i det. Noen mener det lukter litt valgflesk. Det lukter mer av god investering.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her