At stranden i Ersfjorden på Senja er en perle, og en magnet for turister, er ikke uventet, med så spektakulær beliggenhet, i et så vakkert område, men det er likevel god grunn til å stille seg noen kritiske spørsmål. Om spørsmålene skal stilles til Statens vegvesen, som står som byggherre til den berømte «Gulldassen», eller om Senja kommune er rette instans, er jeg mer usikker på.

De sanitære forholdene på stedet: Det finnes primært et toalettrom, med ett toalett på anlegget, og dette i et bygg som større enn hva enkelte studenter klarer seg med som hybel. Noe som igjen medfører fire-fem trengende mennesker i dokø hele dagen. I tillegg er det satt opp fem transportable toalett i en krok, som er så uappetittlige at man kvier seg i det aller lengste får å benytte seg av disse. De stinker noe forferdelig, er skitne, og det er så lytt at det ikke er mulig å ikke få med seg hva som måtte foregå i nabobåsen.

John Henry Storhaug Foto: Privat

På Tungeneset et par kilometer unna har også Statens vegvesen bygget et sanitærhus, i forbindelse med at de har gjort de spektakulære svabergene tilgjengelig for publikum. På dette stedet som ble ferdigstilt i 2008, har de i det minste klart å få til to toalettrom, enda stedet trekker mye mindre publikum enn Ersfjordstranda, som ble ferdigstilt 2014.

Man kan jo lure på om arkitektfirmaet Tupelo arkitektur, som har designet «Gulldassen», har tenkt kun spektakulær design, og ikke ofret det praktiske en eneste tanke. Det kan jo og hende at disse arkitektene vet hva friluftsliv dreier seg om.

TRAFIKKPROBLEM: - Ingen av disse bilene hindrer trafikken, men er kun en kjærkommen inntektskilde for kommunen? spør John Henry Storhaug. Foto: John Henry Storhaug

Ferskt, rent vann: Det finnes bare en post for dette, og det er den utvendige dusjen på selve «gulldassen». I utgangspunktet er nok denne tiltenkt for å skylle av seg saltvannet, etter et bad i havet, men det er mer enn naivt å tro at den ikke også må dekke andre formål. Her hentes det vann til drikke og matlaging, og her foretas det oppvask.

Så hver morgen ligger det alltid uappetittlige rester av havregrynsgrøt og annet her, som de som skal dusje vasser i. Å kalle de hygieniske forholdene for gode er en kraftig overdrivelse. Mulig at Senja kommune heller skulle sende noen fra helsemyndighetene ut til Ersfjorden, i stedet for overivrige parkeringsvakter.

Når man leser på Facebook, i gruppa «Senja», så ser det ut for at enkelte mener stranden og området rundt den tilhører kun de som bor i Ersfjorden

Parkering ved anlegget: Det er minimalt, i alle fall alt for få parkeringsplasser, på den delvis tilrettelagte parkeringsplassen, bak selve «Gulldassen». Og når en god del av disse okkuperes av bobiler, hvor eierne med største selvfølgelighet setter ut campingmøblene sine ved siden av bilen, og derved stjeler minst en halv parkeringsplass ekstra, blir kapasiteten enda mindre. Hva med å spandere noen lass asfalt, og merke opp parkeringsplassene? Og kanskje samtidig merke et fotgjengerfelt over veien. Det er vel få plasser så mange krysser frem og tilbake over veien på en godværsdag, og mange av disse er barn.

Og hva skjer når det er fullt på parkeringen? Joda, folk skråparkerer på andre siden av veien, ned mot stranda. Og de absolutt aller fleste parkerer godt utenfor den hvite kantstripa. Like vel kommer det personale fra Senja kommune, i alle fall i bil med «Senja kommune» skrevet på døren, og deler ut parkeringsgebyr, for å ønske feriegjester «velkommen til Senja».

Det er surt å måtte ofre 900 kroner av feriebudsjettet på et parkeringegebyr, når bilen ikke står til hinder for noen. Det er sånn at man blir flau over å være norsk. Burde man ikke heller fylle på med litt ekstra masser, og la det bli mulig å skråparkere skikkelig langs veien? Jeg regner jo med at «Gulldassen» og fasilitetene rundt den, er en oppfordring til at folk skal bruke området aktivt?

En liten fotnote til slutt. Når man leser på Facebook, i gruppa «Senja», så ser det ut for at enkelte mener stranden og området rundt den tilhører kun de som bor i Ersfjorden, eller i beste fall Senja. Trist lesing, og naivt å tro at et anlegg som tilhører «Nasjonale turistveier» skal være forbeholdt en så liten gruppe.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her