I kommunestyret 11. mai i sak 49/2023, «Forskrift om rett til langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig tilrettelagt for heldøgns tjenester» ble det i forslag fra Frp at paragraf 10A skulle strykes. Av kommunestyrets representanter på 45, ble forslaget nedstemt mot seks stemmer.

Paragraf 10A går i korthet ut på at pasienten/bruker mister rett til sykehjemsplass visst de avslår uten saklig begrunnelse. Plassens utforming eller beliggenhet gjelder ikke som saklig begrunnelse.

Det har vært mye støy når det gikk opp for innbyggerne/brukerne i Senja kommune at deres kjære kunne bli fraktet langt vekk fra deres nærområde, med det resultat at de sjeldnere får besøk.

Vi har selv i familien et svært sykt familiemedlem som heldigvis har fått plass på Finnsnes sykehjem. Den andre halvpart bor hjemme på Finnsnes, og hver dag besøker hun han, til hans store glede. Hun har ikke sertifikat, og å sende han langt vekk med den dårlige kollektivtrafikken vi har, ville gjort besøkende betydelig sjeldnere.

Ved å stryke paragraf 10A, og vedta «nærsykehjemsprinsippet», blir Senja kommune en bedre kommune å bo i!

Som ei skreiv til meg; «Det er typisk at mannen sitter på sykehjem og kjærringa heime uten sertifikat» For det skal vi tenke på, at den generasjonen som nå inntar sykehjemmene, er det mange kvinner (og menn) som aldri kjørte opp til sertifikat. Og i mange tilfeller har legen også tatt i fra dem lappen når alderen er høy både for han og henne.

Vi vet det er konstant kø for å få langtidsplass i sykehjem eller omsorgsbolig gjennom hele året på Finnsnes og til dels Rossfjord. Det er naturlig, for det er her den folkerike delen av kommunen befinner seg. Det er på Finnsnes det store handelsstedet er for hele Senja, det er her vi går i kulturhus, det er her mange kjører barna på fotballtrening, håndballtrening, turn osv. Det er her mange passerer med bilen når de skal lengre enn til Finnsnes, med fly fra og til Bardufoss osv. Å stikke innom når avkommet trener for eksempel, eller rett etter handleturen, er en mulighet som går fra mange ved å ikke få en plass her.

Det er vanskelig når den du har bodd med hele livet må på hjem, og det er trist for alle rundt og. Like vanskelig er det for de som bor nært sine sykehjem i Gryllefjord, Sifjord, Skaland og Stonglandseidet, og kanskje bli fraktet til et sykehjem langt unna der dine bor.

Den som må forlate sitt hjem og må på sykehjem har det vanskelig nok. Som jeg sa i kommunestyret i mai; Da skal ikke vi som kommune gjøre det vanskelig for den som sitter igjen, sine barn, barnebarn osv. Det er svært mange som blir rammet av det fattede vedtak. Derfor må vi gjøre om på vedtaket som ble fattet 11. mai. Det vil skape utfordringer, men det bør vi som kommune prøve å løse på best mulig måte. Ved å stryke paragraf 10A, og vedta «nærsykehjemsprinsippet», blir Senja kommune en bedre kommune å bo i!

Spørsmål til ordføreren:

  1. Kan ordføreren garantere at etasjen på Finnsnes Sykehjem blir åpnet i løpet av året?

  2. Vi står ovenfor store utfordringer i årene som kommer med flere eldre og derav flere sykehjemsplasser som trengs, spesielt i sentrumsområdet Finnsnes/Silsand og omegn. Når er det realistisk at det bygges flere sykehjemsplasser på Finnsnes, og kan Finnsnes sykehjem utvides ytterligere?

  3. Hvis ikke sykehjemmet på Finnsnes kan utvides, er det kartlagt noen andre tomter til formålet?

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her