Det var ikke lenge til jul i 2016. På Finnsnes kjentes desembermørket som vanlig litt knugende, selv om spotlyspærer i butikkvinduer og julegater med glitter og stjerner gjorde sitt beste for å lyse opp i tilværelsen for folk. Omtrent på samme tid kom det et brev fra UDI i posten til den da 24 år gamle iraneren Hiwa Shariatzadeh. I brevet ble hans forhåpninger om å få bli på Finnsnes så godt som skrinlagt. Beskjeden var at Hiwa skulle tvangsreturneres, og tidlig i adventstida kom PU (Politiets utlendingsenhet) og banket på døra for å hente ham og sende ham ut av landet.

Men Hiwa hadde overskudd til mer enn bare turn. Han engasjerte seg også i Frivilligsentralen på Finnsnes, hvor han etter hvert ble styremedlem. Både daglig leder ved Frivilligsentralen, Tommy Myklebust, og styremedlem Elin Byberg, har begge vært fulle av lovord om Hiwa og det han har bidratt med av uegennyttig innsats for andre i lokalsamfunnet.

En manifestasjon på den rettmessige harmen mange folk på Finnsnes følte i kjølvannet av UDI-vedtaket, kom i form av et fakkeltog gjennom snødekte gater i Finnsnes sentrum en kald og mørk søndag i begynnelsen av desember 2016. Fakkeltoget med mer enn 150 deltakere viste at det var mange her i byen som brydde seg. Med paroler som «Hold rundt Hiwa» og «Mer varme for Hiwa» viste finnsnesfolk med lysende fakler en omtanke og et engasjement som det står respekt av. En resolutt besluttsomhet om at Hiwa skulle tilbake til Finnsnes var det inntrykket alle satt igjen med da fakkeltoget hadde samlet seg på Torget. Penger til støtte for Hiwas sak ble også samlet inn, noe som blant annet gjorde det mulig å hyre inn en anerkjent advokat til å følge opp saken hans videre i systemet.

Hiwa har vært en sterk kritiker av det iranske regimet og islam, slik den praktiseres og styres etter i det landet. Situasjonen i Iran og den politikken som føres der, var også grunnen til at Hiwa for ti år siden flyktet fra sitt hjemland og havnet i Norge. Som vedtatt utvist av norske myndigheter, har Hiwa oppholdt seg ulovlig i Norge i lang tid. Men UDI konkluderte i fjor med at hans politiske engasjement og uttalelser i Norge kan innebære en fare hvis han skulle bli returnert til Iran. Vedtaket om tvangsretur ble derfor trukket tilbake i 2017.

Den etterlengtede meldingen om at endelig oppholdstillatelse i Norge var innvilget, kom imidlertid ikke før nå i denne uka. For alle som har engasjert seg for Hiwas sak, med mål om å bringe ham tilbake til Finnsnes, ble tirsdag 17. juli 2018 en gledens dag. Lokalpolitiker i Lenvik for SV og en sterk støttespiller for Hiwa, Katrine Boel Gregussen, kunne da endelig gledesstrålende gratulere Hiwa på Facebook med innvilget norsk statsborgerskap, samtidig som hun også sier at Norge er heldige som har fått en så flott statsborger. Morten Karolius i FIL Turn er også glad på Hiwas vegne, og mener det sannelig var på tide etter ti års kamp. Hiwa selv synes det hele er uvirkelig — han er både kjempeglad, rørt og svært takknemlig for all støtten han har fått fra folk på Finnsnes.

Og Hiwa er allerede tilbake der han hører heime — nemlig på Finnsnes. Det er det all grunn til å feire for Hiwa og hans mange venner her. Som det heter i ordtaket — når enden er god, er allting godt.