Vi gjetter at svaret ditt er «nei». For takket være kvinner som disse, er brystkreft en kvinnesykdom folk faktisk vet noe om.

Vitenskapen rundt kvinnehelse er full av hull. Det er forsket mye mer på sykdommer der det er flest menn som rammes. Det gjør at vi fortsatt vet for lite om kvinnehelse, og fører til at noen kvinner får altfor dårlig helsehjelp. Men det finnes et unntak, der pilen virkelig peker i riktig retning:

Historien om brystkreft er en helt uvanlig en. Flere overlever. Over 300 kvinner som overlever brystkreft i år, ville trolig mistet livet for 20 år siden. Mye takket være forskning, har vi funnet måter å oppdage og behandle brystkreft på, som gjør at langt flere overlever i dag. Faktisk så mange som ni av ti. Tenk hvor mange mødre, søstre, kjærester og venner som får leve videre på grunn av denne utviklingen, hvor mange som berøres hvert eneste år!

Det er ikke tilfeldig at brystkreft er blitt en suksesshistorie som virkelig viser hvordan forskning redder og forbedrer liv. Rosa Sløyfe-aksjonen har samlet Norge til felles dugnad, og gjennom 25 år har aksjonen samlet tusenvis av støttespillere rundt om i hele landet.

Brage Larsen Sollund Foto: Marius Fiskum

Det har vært alt fra vaffelsalg og basarer til kommersielle partnerskap med noen av Norges største bedrifter. Alle forent under målet om å gjøre en forskjell. Til sammen har denne felles dugnaden skapt oppmerksomhet rundt sykdommen, og samlet inn 415 millioner kroner til forskning. Det er et resultat som mangler sidestykke!

Denne enorme summener samlet inn med et helt spesielt engasjement. Vi pleier å si at vi farger landet rosa, og det gjør vi virkelig. Over 20.000 deltar i Rosa Sløyfe-løp, bygg- og landemerker farges rosa og sløyfen bæres på T-skjorter, dressjakker og kjoler over hele landet. Næringslivet bidrar med donasjoner og kampanjer, og sterke og modige kvinner står frem og forteller sin historie.

Tusen takk til alle som stiller opp for Rosa Sløyfe, store og små, med lite eller mye. Uten dere hadde vi ikke fått til så mye som vi gjør

Rosa Sløyfe er kvinnefrigjøring. Utallige modige kvinner har gjennom årene stått frem og vist hvordan brystkreften har endret kroppene deres. Bryst som er fjernet, bryst med arr og bryst med teip over store operasjonssår.

De har stått frem med glattbarbert hode etter cellegift-behandling, og delt sine erfaringer på godt og vondt. De har sprengt grenser, fjernet tabuer og gitt tilhørighet og styrke til andre i samme situasjon. Vi andre — kvinner og menn — har vist vår solidaritet gjennom å gå med den rosa sløyfen og støttet aksjonen i 25 år.

Kvinnen til venstre i bildet heter Kirsten. Hun lever med uhelbredelig kreft. Forskning har bidratt til at hun får medisiner som gir henne mer tid sammen med barn og barnebarn, men en dag vil disse slutte å virke. For Kirsten er det derfor livsviktig at det alltid skal finnes en ny medisin å prøve når en annen slutter å virke. Hun gjør det helt tydelig hvorfor vi må fortsette å forske på brystkreft.

Vi trenger flere innovative behandlinger, slik at hun og de andre som er rammet av de mest alvorlige formene for brystkreft, får leve videre. Modige kvinner som Kirsten bidrar til at flere kvinner følger med på egne bryster, og at vi som samfunn bedre forstår hvordan sykdommen preger. Modige kvinner som Kirsten redder liv.

Tusen takk til alle som stiller opp for Rosa Sløyfe, store og små, med lite eller mye. Uten dere hadde vi ikke fått til så mye som vi gjør. Sammen har vi fått mer kunnskap og bedre behandling, slik at ni av ti i dag overlever en brystkreftdiagnose. Håpet for fremtiden er stort. Håpet for fremtiden er at alle overlever.»

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her