I dag fyller Gisundbrua 50 år. På Sankthansaften i 1972 ble brua åpnet med stor festivitas av daværende kronprins Harald. Tusenvis av mennesker var til stede. Men den største samferdselspolitiske hendelsen i historien for Finnsnes og Senja blir ikke feiret eller markert på noe slags vis. Det er direkte pinlig — for vertskommunen Senja — og ikke minst for bru- og veieieren Troms og Finnmark fylkeskommune.

Også for regionen Midt-Troms var 23. juni 1972 en historisk merkedag. Bare åpningen av flyplassen på Bardufoss havner i lignende kategori når vi snakker om store samferdselsprosjekter i Midt-Troms. Den 1.147 meter lange brua var Nord-Europas lengste «fritt frambygg-bru» da den ble åpnet, og den var et slags «underverk» også i nasjonal sammenheng.

Men 50-årsdagen forbigås i stillhet. Flausen unnskyldes med at det er fylkesting i Vadsø denne uka. Og ordfører Tom-Rune Eliseussen i Senja kommune sier til Folkebladet at man satser på ei markering i samband med at gang- og sykkelstien på Silsand åpnes i august. Det holder bare ikke, og unnlatelsessynden framstår bare flau og utilgivelig.

«Den største dagen for Senja, Lenvik og Midt-Troms» var tittelen over hele førstesida på Folkebladet etter den store begivenheten i 1972. Det sier litt om dimensjonen, og kronprins Haralds tilstedeværelse bekrefter at dette var en samferdselspolitisk hendelse av nasjonalt format. For Senja-regionen startet en ny tidsregning denne dagen. Tida med ferge mellom Silsand og Finnsnes var forbi. Lokalsamfunnet og hele regionen fikk et voldsomt løft.

At denne store jubileumsdagen ville komme, har man visst i 50 år. Det finnes ingen gode unnskyldninger

1982 ble tiårsjubileet for Gisundbrua feiret, og samtidig ble bru-gründerne Gunnar Gran og Peder Simonsen hedret. I dag står det både byste og minnestein ved brufoten på begge sider, som en takk til det enorme frivillige arbeidet som ble lagt ned at de to og mange flere fra midten av 1960-tallet. Også i dette perspektivet er det flaut at vi passerer et 50-årsjubileum uten at verken brua eller bruas forkjempere og «fedre» blir hedret.

Nå er det for seint. Fylkeskommunen kan kan jo forsøksvis berge seg litt inn ved å sørge for en skikkelig markering på høstparten — og også Senja kommune bør bidra til at både brua og dens forkjempere får den honnør som er fortjent.

Men det blir uansett ikke det samme. Akkurat i dag, 23. juni 2022, burde det vært både korpsmusikk, kake, taler og festivitas ved brufoten. At denne store jubileumsdagen ville komme, har man visst i 50 år. Det finnes ingen gode unnskyldninger.

Minileder: Heteslag?

Flere kommuner, blant andre Salangen, har utfordringer med ferieavviklingen i sommer. Det kan bli krevende å opprettholde nivået på helsetjenestene.

Trøsten er at de slipper å kurere heteslag.