Styret i Helse Nord RHF vedtok sist uke mål og hovedretninger for arbeidet med endring av funksjons- og oppgavefordelingen i regionen.

Det handler i hovedsak om hvordan spesialisthelsetjenesten skal organiseres i Nord-Norge.

Utfordringene er mange, over tusen ubemannede stillinger, lange ventelister, fristbrudd og sykehus som sakker akterut både forskningsmessig og faglig.

I dette bildet må vi lokalpolitikere være på banen for å ivareta våre innbyggeres interesser.

Noen sykdommer og tilstander er så alvorlige at det må håndteres på store spesialistinstitusjoner, mens mye fortsatt kan løses ved distrikts-medisinske sentre.

Det er derfor gledelig at det nå nylig er opprettet et permanent tilbud ved DMS på Finnsnes for sjekk av hjerterytme ved mistanke om hjertefeil.

Tilbudet sparer staten for penger og forenkler livene til 250 pasienter fra Senja og nabokommunene.

Vi må likevel være særlig oppmerksomme framover da det må forventes øket press for sentralisering av desentraliserte spesialisthelsetjenester.

I 2021 ble gynekologtilbudet man hadde hatt på Finnsnes i sju år plutselig flyttet til Harstad. Nærmest ved et pennestrøk forsvant en velfungerende ordning og pasienter som tidligere brukte timer på legebesøk nå må regne med en dagsreise.

Senja Arbeiderparti har vært aktiv pådriver for at Senja kommune skal arbeide videre for å styrke de ulike pasienttilbudene ved DMS på Finnsnes. I siste kommunestyremøte ble det nedsatt et eget politisk utvalg som har fått i oppgave å arbeide for nettopp å sikre flere tilbud lokalt.

Det er fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig – også når det gjelder helsetilbudet til befolkningen, uten at det behøver å gå på helsa laus.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her