Kraftige hetebølger har i sommer preget livet i det sørlige Europa. Fra Portugal, Spania, Frankrike og Italia rapporteres det om temperaturer på over 40 grader. Rundt Middelhavet er folk vant til varme, men selv for dem blir dette i meste laget, særlig når det blir så langvarig. Det er for varmt å bevege seg ute på dagtid under så høye temperaturer. Og det er for varmt hjemme i husene også, om en ikke har klimaanlegget på fullt. De som er spesielt utsatt for effektene av heten, er eldre over 70 og små barn. Mange kollapser og dør av heteslag hvis kroppstemperaturen blir for høy. Fra flere av landene kommer det meldinger om et betydelig antall slike dødsfall.

Skogbranner har oppstått som følge av tørken og drevet tusenvis av mennesker på flukt fra flammene. I Frankrike blir skogbrannene i sørvestlige deler av landet beskrevet som «post-apokalyptiske». Italia har ikke opplevd verre tørke på 70 år og har erklært krisetilstand. Jorder er brunsvidde. Avlinger er truet. Mange har sett seg nødt til å bruke klimaanlegget uavbrutt uke etter uke, bare for å kunne oppholde seg i huset og kunne sove om natta. Andre har dessverre paradoksalt nok ikke råd til å ha på aircondition på grunn av de høye strømprisene.

Også i England nådde termometeret 40 grader denne uka. Uvant for bleke briter, som er bedt om å unngå all unødvendig vannbruk. Veimyndighetene advarte til og med mot at asfalten kunne smelte og øke faren for punkteringer langs veiene. Alle inntrykkene vi får gjennom media fra landene som er hardest rammet av heten, fortoner seg uvirkelige. Som scener fra en katastrofefilm.

Det føles som et formidabelt gode å kunne stå opp til en nordnorsk sommerdag med en frisk sørvestlig vind og kjenne regndråper mot fjeset

Med dette som bakteppe føles det unektelig som et formidabelt gode å kunne stå opp til en nordnorsk sommerdag med en frisk sørvestlig vind og kjenne regndråper mot fjeset. Nordnorsk sommervær på sitt beste — eller verste, alt etter som man ser det. Om jeg selv ble stilt overfor valget mellom en frisk regnværsdag med beskjedne 10-12 grader og en dag i steikende sol med tett på 40 grader, så er det ingen tvil om hva jeg ville valgt og hva som er mest behagelig.

Vel nok har også vi her nord denne sommeren opplevd opptil flere dager med over 30 grader. Varmt og godt, vil noen si. I overkant mye, etter min smak. Nordlendinger som meg, kan umulig være bygd for mer enn 20 til 25 graders varme — maks! Blir det varmere enn det, sliter den innebygde termostaten. Svetten siler.

NEDKJØLING: Det blir fort for varmt for en nordlending. Da er det godt å kunne kjøle seg ned med en bøtte kaldt vann. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Og en kan ikke fri seg fra å tenke i retning av det gamle nordnorske utsagnet: «Hadde han no berre kunne ha gjedd seg med det her været». For det må da kunne anvendes også om godvær som varer lenge og etter hvert blir trykkende? Så etter et par tre dager med over 30 grader, var det egentlig lett å søke tilflukt i skyggen og si: «Hadde han no berre kunne ha gjedd seg med det her godværet».

Og det vet vi jo alle at godværet gjør her nord. Det varer sjelden veldig lenge. Etter sol kommer regn — og temperaturen faller, ofte til det halve bare over natta. Men det er jo nettopp denne vekslingen fra det ene til det andre som gjør det nordnorske sommerværet så fantastisk.

REGNVÆR: Nordnorsk sommervær på sitt beste — eller verste, alt etter som man ser det. Foto: Folkebladet

Regnet sørger for at skogbrannfare nærmest er å regne som et fremmedord for oss her nord. Det gir også fulle magasiner og lave strømpriser. Det gjør skogen frodigere og gresset grønnere hos oss i nord enn på den andre siden av gjerdet - hvor nå enn det måtte være. Åkrene med poteter, gulrot og nepe kunne neppe hatt det bedre i selveste Edens hage. Med noen gode soldager innimellom er også jordbæra blitt moden — og nordnorske jordbær smaker ikke jordisk. De smaker himmelsk.

JORDBÆR: Nordnorske jordbær smaker ikke jordisk - de smaker himmelsk. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Likevel er det mange som forbanner det uberegnelige nordnorske sommerværet. Jeg er derimot blant dem som elsker nettopp det kontrastfylte — denne vekslingen mellom sol og regn. Å ha noen fine og varme dager med sol, som så avløses av litt regn og kjøligere luft, er helt perfekt. En reportasje på nyhetene forleden viste forresten en gruppe smilende turister fra det sørlige Europa som nettopp var kommet hit. Alle i ens ærend for å oppleve gråvær og regn og å kunne puste inn og nyte den friske luften som det nordlige Norge kan by på.

En sval og behagelig nordnorsk sommer — det er sannelig noe å sette pris på.